Gemeente Leiden

Een veiliger Churchilllaan

Publicatiedatum: 15 mei 2003

BOUWEN EN WONEN - U heeft het gemerkt: er wordt hard gewerkt aan de Churchilllaan. In het najaar is alles klaar en is het complete traject van de Voorschoterweg tot aan de Haagweg een stuk overzichtelijker en veiliger.

Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden wordt het plan uitgevoerd in vijf stappen. De eerste twee van de vijf stappen zijn nu zo goed als afgerond. Op maandag 26 mei wordt begonnen met de eerste fase van stap drie: de aansluiting van de Vijf Meilaan richting winkelcentrum Luifelbaan. Deze werkzaamheden duren vier weken.

Wat gaat er veranderen op het kruispunt Vijf Meilaan/Churchilllaan?

Op het kruispunt met de Vijf Meilaan ontstonden in het verleden nogal eens misverstanden over voorrang tussen het doorgaand en afslaand verkeer. Dit leidde regelmatig tot ongevallen. Daarom wordt de kruising overzichtelijker ingericht. Er komt op de Churchilllaan een aparte rijstrook voor het verkeer vanaf de Haagweg dat linksaf de Vijf Meilaan inrijdt. Ook komt er een aparte rijstrook voor het verkeer dat vanaf de Voorschoterweg linksaf slaat naar de Fortuinwijk.

De werkzaamheden

In de week van 19 mei wordt de doorgang in de Telderskade ter hoogte van de Hoflaan weer afgesloten. Voor alarmverkeer blijft de doorgang nog wel toegankelijk. Vanaf maandag 26 mei is het voor een periode van vier weken niet meer mogelijk om vanaf de Churchilllaan naar de Vijf Meilaan af te slaan richting Luifelbaan of richting Fortuinwijk. Verkeer op de Churchilllaan is nog wel mogelijk. Komend vanaf de Voorschoterweg wordt het verkeer vanaf De Bazelstraat via een doorsteek naar de andere rijbaan geleid. Na het werkvak, dus waar de werkzaamheden ophouden, komt het verkeer weer terug op de eigen rijbaan. Het verkeer vanaf de Haagweg wordt vanaf de Cornelis Schuytlaan naar de rechter rijstrook geleid.

Gevolgen

Bestemmingsverkeer voor de Gasthuiswijk en Fortuinwijk wordt omgeleid. De aan- en afvoerroute voor bedrijven aan de Rooseveltstraat en winkelcentrum De Luifelbaan verloopt via de Voorschoterweg en de Rooseveltstraat.

Het werkvak is ook afgesloten voor fietsers en voetgangers. Doorgaand verkeer voor fietsers en voetgangers op de Churchilllaan is mogelijk aan de zijde van de Fortuinwijk. Voor fietsers is er aan de zijde van Luifelbaan een omleidingroute. Ter hoogte van de Cornelis Schuytlaan en de Verdistraat is het mogelijk de Churchilllaan over te steken. Beide oversteken zijn beveiligd met een (tijdelijke) verkeerslichtinstallatie. Voor zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers en voetgangers wordt de omleiding aangegeven via tijdelijke gele borden. Een nummer geeft de richting aan die u kunt volgen.

Openbaar vervoer

Wanneer de werkzaamheden aan de Telderskade afgerond zijn rijdt buslijn 48 weer via de oorspronkelijke route. De nieuwe rotonde Brahmslaan Kennedylaan is klaar en de buslijnen 13, 14, 31 en 41 maken gebruik van deze route. Zodra de werkzaamheden aan de drempels in de Fortuinwijk zijn afgerond rijden ook de lijnen 13 en 14 weer via hun oorspronkelijke route.

De verdere planning

Alle omwonenden ontvangen een uitgebreide folder met gedetailleerde informatie over de werkzaamheden, de duur ervan en de omleidingroutes. Na de bouwvakvakantie beginnen de werkzaamheden aan de kruising met de Brandts Buyskade. Wanneer die afgerond zijn wordt het kruispunt met de Kennedylaan onder handen genomen

Deze pagina is gewijzigd op 15-05-2003