Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/05/2003


---

Congres over honderd jaar psychologie en religie

De godsdienstpsychologie bestaat honderd jaar en drie faculteiten van de VU organiseren daarom een internationaal congres over dit onderwerp. Zeventig sprekers geven een overzicht van het spirituele landschap van de afgelopen eeuw en leiden sessies over opvoeding en ontwikkeling, sociaal-culturele factoren, emotie en cognitie, pastorale zorg en de geschiedenis van het vak. De faculteiten Sociale Wetenschappen, Godgeleerdheid en Psychologie en Pedagogiek organiseren de bijeenkomst, die plaatsvindt van maandag 26 tot en met woensdag 28 mei.

Het congres evalueert honderd jaar onderzoek naar psychologie en religie. Tijdens de opening wordt een bundel gepresenteerd: One hundred years of Psychology and Religion onder redactie van Peter Roelofsma, Jozef Corveleijn en Joke van Saane. Het boek wordt aangeboden aan de rector magnificus van de VU, prof. dr. Taede Sminia. Het bevat de artikelen die op het congres aan bod komen en is tevens de leidraad voor discussie.

Op het congres houden zeventig sprekers uit binnen- en buitenland een presentatie. Een van hen is prof. dr. Archibald Hart van Fuller Theological Seminary, die vijftig jaar onderzoek over het welzijn van de spirituele leiders van de kerk evalueert. Hij laat zien wat de emotionele consequenties zijn als mensen met dit beroep niet goed voor zichzelf zorgen. Zo bespreekt hij problemen van burnout, omgaan met stress en depressie, interpersoonlijke conflicten en seksualiteit.