Gemeente Waalre


In gedeelte van gemeente Waalre ten oosten van Eindhovenseweg/N69

VOGELPEST: RUIMING HOBBYDIEREN VAN 26 T/M 28 MEI

Op donderdag 22 mei of vrijdag 23 mei ontvangen alle inwoners van de gemeente Waalre ten oosten van de Eindhovenseweg/N69 een folder van het ministerie van LNV. In deze folder staat belangrijke informatie voor houders van dieren die gevoelig zijn voor vogelpest (de zgn. AI-gevoelige dieren). U kunt hierin lezen waar, hoe en op welke manier hobbymatig gehouden AI-gevoelige dieren de komende week geruimd gaan worden. Voor alle houders van deze dieren is dit een ingrijpende gebeurtenis.

Waarom is dit nodig?
Pas als een gebied helemaal vrij is van AI-gevoelige dieren, heeft het virus geen kans meer om voort te woekeren. De hobbydieren kunnen hierbij niet worden gespaard. Want één dier kan de volgende epidemie veroorzaken. Het hoeft daarvoor niet eens zelf ziek te zijn: het kan ook drager (en dus verspreider) van het virus zijn zonder de ziekte zelf te krijgen. Dat de vogelpest zich ook onder de hobbymatig gehouden dieren heeft verspreid, bewijst de ervaring tot nu toe: er zijn al twintig besmettingen en zes ernstige verdenkingen geconstateerd bij hobbydieren.

Voor welke gebieden geldt deze informatie?
Het betreft het gehele grondgebied van de gemeenten Someren, Heeze-Leende en Cranendonck en delen van het grondgebied van de gemeenten Valkenswaard en Waalre. In de gemeente Valkenswaard wordt alles ten oosten van de N69 en de Maastrichterweg (N748) geruimd. In de gemeente Waalre wordt alles ten oosten van de N69 en ten zuiden van de A67 geruimd.
In deze gemeenten worden, evenals in een aantal andere gemeenten in Midden-Limburg en Oost-Brabant, de AI-gevoelige dieren gedood. In de folder van het ministerie van LNV vindt u meer, specifiekere informatie en een overzichtskaart met gebiedsomschrijving.

Kort schetsen we hieronder de werkwijze en wat er van u verwacht wordt. Ook kunt u lezen waar u voor meer informatie en vragen terecht kunt.

De werkwijze in het kort
· Op maandag 26 mei en dinsdag 27 mei kunt u bij Sporthal De Pracht, De Pracht 3 te Waalre, kratten afhalen voor het vervoer van uw dieren. Bij het afhalen worden uw gegevens (naam en adres) opgenomen. Dit geldt tevens als melding. U krijgt hier ook te horen wanneer de dieren bij u worden opgehaald. Omdat de kratten bij u aan de deur worden opgehaald, mag u deze niet aan de weg klaarzetten. · Kort voor het ophalen doet u zelf de dieren in de daarvoor bestemde kratten.
· Als de dieren opgehaald worden krijgt u een ontsmettingsmiddel met gebruiksaanwijzing, waarmee u de verblijfsruimte van uw dieren moet ontsmetten.
· Bij het afleveren ontvangt u een verdachtverklaringsbrief, waarmee u formeel in kennis gesteld wordt van de juridische grondslag van de genomen maatregelen.

Nadat u ze heeft ingeleverd, worden uw dieren door het ministerie naar een centrale plek gebracht, waar ze met gas snel en zo pijnloos mogelijk worden gedood.

Meer informatie
Op www.minlnv.nl vindt u meer informatie. Klikt u daarvoor op het dossier klassieke vogelpest/hobbydieren. Via deze website kunt u gemakkelijk doorlinken naar het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport voor meer informatie over de volksgezondheid.

Vragen?
Voor vragen over vogelpest kunt u bellen met het gratis nummer van Het LNV-Loket: 0800-2233322. Openingstijden: ma-vr van 8.30 tot 20.00 uur, za-zo van 10.00 tot 16.00 uur.