CBS

Producentenvertrouwen valt terug

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in mei van dit jaar weer gedaald, na twee opeenvolgende maanden van stijging. Uit de conjunctuurtest van de industrie blijkt verder dat de ondernemers voor de maanden mei tot en met juli een stabilisatie van de productie verwachten. In april werd nog een toename van de bedrijvigheid voorzien. Het oordeel van de ondernemers over hun voorraden en orderpositie is gelijk aan dat van de vorige maand. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Verwachtingen lopen terug
De ondernemers in de industrie zijn in mei negatiever gestemd dan in april. Het producentenvertrouwen lag vorige maand nog op -5,3. In mei daalde de stemmingsindicator tot -7,2, het laagste niveau sinds september 1993. De daling is het gevolg van somberder verwachtingen over de productie. Waar de ondernemers in de industrie in april voor de komende drie maanden nog aan een toename van de bedrijvigheid dachten, verwachten zij nu een ongewijzigde productie. Vooral in de papier- en grafische industrie zijn de verwachtingen fors aangepast. Het herstel dat de ondernemers in deze sector vorige maand nog voorzagen, is omgezet in een verwachte lichte productiedaling.

Orderpositie neemt af
De index van de orderpositie in de industrie is met 0,5 punt gedaald naar 92,1. De orderpositie wordt dan ook onveranderd negatief beoordeeld. Vooral in de sector investeringsgoederen loopt de orderpositie terug. Voor de komende periode verwachten de ondernemers in de industrie een ongewijzigde orderontvangst. Voor de maanden mei tot en met juli wordt voor de buitenlandse orderontvangst een lichte terugloop verwacht. De ondernemers in de industrie verwachten ook in de komende maanden te moeten snijden in hun personeelsbestand. Dit is al sinds augustus 2001 het geval. In de sector halffabrikaten verwacht zelfs één op de vijf ondernemers in de industrie een afname van het personeel in de maanden mei tot en met juli. Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-096
26 mei 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht