Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Projecten HSL-stationsgebieden snel van start (26-5-2003)


Het gaat op dit moment snel met de zogenoemde Nieuwe Sleutelprojecten, projecten om zes stationsgebieden in verband met de aanleg van de hoge snelheidslijnen te ontwikkelen. Tijdens een bijeenkomst over deze projecten ondertekenden en overhandigden de demissionaire ministers Kamp (VROM) en De Boer (V&W) een brief aan burgemeester Krikke van Arnhem met daarin de goedkeuring voor het plan van deze gemeente en toezegging van een rijksbijdrage. Met burgemeester Brouwer-Korf van Utrecht ondertekenden de ministers een intentieovereenkomst voor de verdere ontwikkeling van het plan van deze gemeente. Vorige week had Breda al een plan met financiële onderbouwing ter beoordeling aan het rijk aangeboden.

Voor drie projecten zijn er nu financiële afspraken gemaakt. Het gaat om de projecten in Arnhem, Den Haag en Rotterdam. In het totaal heeft het rijk hiervoor ruim 410 miljoen euro toegezegd. Met Breda zullen nog dit jaar financiële afspraken worden gemaakt. Met Arnhem, Den Haag en Breda volgen eveneens dit jaar uitvoeringsafspraken, terwijl deze voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in 2004 zullen volgen. Arnhem, Utrecht en Den Haag gaan begin volgend jaar concreet beginnen met bouwen.

Arnhem en Utrecht
Voor Arnhem stellen VROM en V&W samen in totaal circa 50 miljoen euro beschikbaar voor de OV-terminal, mits de financiële dekking voor de commerciële ruimte in de terminal rond is. De gemeente neemt de gebiedsontwikkeling voor eigen rekening en risico. Het rijk is goed te spreken over het architectonische ontwerp voor de terminal van UN studio. De terminal is geïntegreerd in het stedelijk centrumgebied, is herkenbaar en sluit aan bij de behoefte van de toekomstige gebruikers. Er is sprake van intensief ruimtegebruik en functiemenging. En het is de bedoeling de levendigheid van deze toplocatie te waarborgen, ook buiten kantooruren. Er kunnen nu uitvoeringsafspraken worden gemaakt, waarna de bouw kan beginnen.

Het stationsgebied Utrecht zal straks bestaan uit het grootste OV-knooppunt van Nederland, nieuwe woningen, kantoren, winkels, een theater, een museum en veel groen. Dat is de keuze van een ruime meerderheid bij het referendum van vorig jaar. Het schetsontwerp OV-terminal Station Utrecht wordt gekenmerkt door transparantie. En het biedt naast een goede invulling van de vervoerskundige eisen, de mogelijkheid van een goede verbinding tussen het centrum en het station. Een plan met financiële onderbouwing ter beoordeling van het rijk voor het stationsgebied volgt op 24 juni. Het tempo zit er dus goed in.

Sleutelprojecten
Het rijk ondersteunt sinds 1997 de Nieuwe Sleutelprojecten, omdat de investeringen in de ontwikkeling van deze gebieden van belang zijn voor heel Nederland. Door te zorgen voor nieuwe voorzieningen, aantrekkelijke kantoor- en woongebouwen en extra groen krijgen de stationsgebieden een kwaliteitsimpuls en worden het prettige leefgebieden, waar ongeveer 10.000 woningen voor midden- en hoge inkomens worden gerealiseerd. Door de aansluiting op de hoge snelheidslijnen worden de locaties voor de vestiging van nationale en internationale bedrijven een aantrekkelijk alternatief. En de locaties krijgen een hoogwaardige bereikbaarheid met een stimulans voor het openbaar vervoer.

De Nieuwe Sleutelprojecten worden van 7 mei tot 7 juli 2003 tentoongesteld tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Maquettes en beeldmateriaal van de meest recente NSP-ontwerpen zijn in het paviljoen 'Las Palmas' op de Kop van Zuid te bewonderen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11003&site=persbericht )