Gemeente Amsterdam

Proefproject Buurtbeheer Middenmeer succesvol afgerond 26 mei 2003 - stadsdeel Oost/WGM
Met de aanname door het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer van de eindrapportage "Met vereende Krachten" is een belangrijke fase van het Proefproject Middenmeer afgerond. In deze rapportage worden de wensen en ideeën van buurtbewoners van Middenmeer vertaald naar concrete acties voor de komende jaren. Deze manier van het beïnvloeden van stadsdeelbeleid door bewoners is nieuw in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

Het Proefproject Middenmeer heeft als doel informatie te verzamelen over hoe bewoners denken over hun buurt en welke wensen zij hebben. Deze informatie wordt verwerkt in een gezamenlijk opgesteld buurtplan. Het stadsdeel hoopt dat zon aanpak ertoe bijdraagt dat bewoners zich meer betrokken gaan voelen bij hun buurt.

Dit proces bestond uit gesprekken met de buurtbeheergroepen, buurtbewoners en een enquête waaraan ruim 350 mensen hebben deelgenomen. Buurtbeheer, de spil in dit project, is voor bewoners hét middel om invloed uit te oefenen in de buurt. De Buurtbeheergroepen zijn overleggen van bewoners en beheerders, zoals de politie, in elk van de 14 buurten van het stadsdeel. Deze groepen zijn belangrijke partners van het stadsdeel waar het gaat om signaleren, meedenken en adviseren van het stadsdeelbestuur over de betreffende buurt. Het uiteindelijke resultaat van dit proces, het buurtplan, omvat een scala aan activiteiten, wensen en voornemens. Die worden zoveel mogelijk in de komende jaren uitgevoerd.

Er zijn bijeenkomsten geweest met verschillende groepen bewoners over een 6-tal themas, zoals Leven in de Buurt, Voorzieningen of Veiligheid. Voor elk van deze themas hebben de buurtbewoners aangegeven wat zij graag veranderd willen zien. Deze wensen zijn terug te vinden in het Buurtplan 2003-2005 (zie hoofdstuk 3 van de bijgevoegde eindrapportage).

De reacties van de buurtbewoners op deze aanpak is over het algemeen positief. Door de bewoners vroeg te betrekken bij het opstellen van een buurtplan zijn zij ervan verzekerd dat het stadsdeel hun wensen en ideeën meeneemt in de uiteindelijke uitvoering.

Bijgevoegd vindt u de complete eindrapportage van het Proefproject Middenmeer. Deze wordt op 3 juni voorgelegd aan de Raadscommissie Welzijn c.a. Op 23 juni wordt dit rapport aangeboden aan de raad om definitief vastgesteld te worden.

© Gemeente Amsterdam