Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-128

Den Haag, 26 mei 2003

Financiën consulteert betrokkenen over publicatiebevoegdheid toezichthouders

Het ministerie van Financiën werkt momenteel aan een volledige herziening van de toezichtwetgeving voor de financiële marktsector. Bij deze herziening wordt, voorafgaand aan het wetgevingstraject, een aantal specifieke onderwerpen aan de sector voorgelegd via een consultatieronde. Een van die onderwerpen is de bevoegdheid die toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en de Pensioen- & Verzekeringskamer, hebben om gegevens van de onder toezicht staande instellingen te publiceren. Publicatie kan bijvoorbeeld nodig zijn als een waarschuwing aan het publiek om niet met een bepaalde instelling in zee te gaan. Er kan ook een preventieve werking vanuit gaan.

In het nieuwe systeem wordt een onderscheid gemaakt tussen prudentieel toezicht en gedragstoezicht. Prudentieel toezicht is gericht op de soliditeit van instellingen en het gedragstoezicht is gericht op het gedrag van partijen op de financiële markten. Bij beide vormen van toezicht kan publicatie van gegevens van instellingen aan de orde zijn, maar de verschillende toezichtinvalshoeken kunnen ertoe leiden dat de publicatiebevoegdheid op een andere manier wordt toegepast. Prudentieel toezicht is immers gericht op de financiële soliditeit van instellingen en kent traditioneel geheimhouding, terwijl gedragstoezicht gericht is op het bevorderen van een ordelijk en transparant marktproces, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en consumentenbescherming. Openheid past dan ook bij de uitoefening van het gedragstoezicht. Overigens zijn beide toezichthouders transparant over de manier waarop zij hun taken uitoefenen.

In nauw overleg met de toezichthouders is de afgelopen periode een analyse naar dit onderwerp verricht. Deze analyse heeft zijn weerslag gekregen in bijgesloten consultatiedocument waarin, tegen de achtergrond van de Europese richtlijnen en de bestaande wetgeving, de mogelijke toepassing van de publicatiebevoegdheid in kaart wordt gebracht. Daarbij geeft het document nadere criteria aan voor het wel of niet publiceren. Er wordt tevens een inventarisatie gegeven van publicatiewaardige situaties van de toezichthouders.

Het consultatiedocument is verspreid onder de partijen die betrokken zijn bij het project hervorming toezichtwetgeving. Eventuele reacties zullen in beginsel op deze website worden geplaatst. Graag ontvangen wij deze reacties uiterlijk 20 juni 2003.

U vindt het consultatiedocument op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/publicatiebevoegdheid