Gemeente Den Helder

23-05-2003 Koninklijke onderscheiding voor Tineke de Visser

Loco-burgemeester Vos reikt morgen, vrijdag 23 mei om 17.30 uur een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw C.E.M. de Visser. Mevrouw De Visser is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding vindt plaats tijdens de afscheidsbijeenkomst van de Stichting Vrouwenhulpverlening Avalon in hotel Lands End.

Mevrouw Catharina Elisabeth Maria (Tineke) de Visser (61) was werkzaam als vormingswerker bij het Vormingscentrum De Zeevonk, als drama-docent op basisscholen en als leider van een peuterspeelzaal. Van 1992 tot 1994 werkte zij als psycho-motorisch therapeut in het Gemini Ziekenhuis.
Daarnaast maakte/maakt zij zich in het bijzonder verdienstelijk voor het vrouwen-vormingswerk, dat zij samen met andere vormingswerkers in de jaren 70 en 80 op professionele basis heeft opgezet en uitgevoerd, onder meer door het verzorgen van VOS-cursussen (vrouwen oriënteren zich op de samenleving) en Open School-groepen. In dat kader werd in 1986 een tweejarige kaderopleiding vrouwen-hulpverlening georganiseerd en werd in 1987 de stichting Avalon opgericht (in eerste instantie gelieerd aan De Zeevonk). Met de invoering van de Wet Basiseducatie dreigde subsidiëring van het vrouwenvormingswerk te verdwijnen. Dankzij het voeren van actie (onder haar leiding) tijdens gemeenteraadsverkiezingen werd het subsidiegeld behouden en meegenomen naar de Stichting Vrouwenhulpverlening Avalon, alwaar zij gedetacheerd werd.

Het werk van de Stichting Avalon maakt sinds 1 januari 2003 deel uit van de activiteiten van de Stichting Triton. Avalon is een collectief waarin steeds wisselende vrouwen veel tijd en energie hebben gestoken. Mevrouw De Visser was daarin van wezenlijk belang. Dit collectief is juist haar kracht; zij is een ontwikkelaar en initiator. Onder haar bezielende leiding werd Avalon van initiatief tot actiegroep tot een bloeiende regionaal en provinciaal werkende organisatie. Bijzonder hierbij is dat met name zij de methodieken heeft ontwikkeld tot de uiteindelijke methode Avalon. Het beschrijven van de methodieken, zodat ze overdraagbaar worden, zijn door haar geïnitieerd. Duizenden vrouwen uit Den Helder e.o. maakten gebruik van de vele activiteiten van Avalon.
Avalon speelt in op de maatschappelijke ontwikkelingen. Projecten als wijkgericht werken in het kader van Sociale Vernieuwing, kadertraining allochtone vrouwen, het Marietje Kessels project etc. zijn door mevrouw De Visser ontwikkeld en uitgevoerd. Voorts heeft Avalon een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de eerste emancipatienota van Den Helder en bij het oprichten van de Vrouwen Emancipatie Commissie.

Mevrouw De Visser was medeoprichter en drijvende kracht van Stichting Avalon. Aanvankelijk was zij coördinator, later directeur, en vanaf 1994 voorzitter van het managementteam. Zij werkte in die periode circa 40 tot 60 uur per week, waarvan zij 18 à 20 uur betaald kreeg. Na een ongeval en een ziekteperiode, verricht zij haar voorzitterstaak sinds 1994 op vrijwillige basis.

Mevrouw De Visser heeft (bestuurlijke) activiteiten verricht op het gebied van vrouwenhulpverlening en emancipatie in Den Helder en omstreken, waarin zij belangrijke initiatieven heeft genomen en een voortrekkersrol vervulde.

Derhalve heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om haar ter gelegenheid van het afscheid van de stichting Vrouwenhulpverlening te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

« terug