Gemeente Maassluis

Persberichten

26-5-2002

Afvalonderzoek in Maassluis

Op dit moment wordt in Maassluis een onderzoek naar huishoudelijk afval uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen; er wordt een (telefonisch) bewonersonderzoek uitgevoerd om te onderzoeken hoe bewoners staan tegenover de (gescheiden) inzameling van afval en het gevoerde afvalbeleid, het afvalbeleid van de gemeente wordt geïnventariseerd en er worden proeven genomen van het ingezamelde huishoudelijk afval in Maassluis om te kijken of het afval goed wordt gescheiden. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Maassluis uitgevoerd door Irado.

Het afvalonderzoek wordt niet alleen in Maassluis uitgevoerd. De aanpak van het onderzoek geschiedt in samenwerking met Schiedam, Vlaardingen, Rozenburg, Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Voor de uitvoering van het afvalonderzoek krijgen de deelnemende gemeenten een subsidie in het kader van de zogenaamde SAM-regeling (Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering). Deze regeling wordt uitgevoerd door de Novem.

De landelijk geformuleerde doelstellingen voor het gescheiden inzamelen van afval zijn voor het jaar 2006 verder aangescherpt. Dat betekent ook voor Maassluis dat er een extra inspanning geleverd zal moeten worden om te bereiken dat er meer afval gescheiden wordt ingeleverd door de inwoners. Het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd beoogt een nulmeting te verkrijgen van het afvalscheidingsgedrag van de Maassluizers op dit moment. Aan de hand van deze nulmeting kan gekeken worden of en zo ja, bij welke afvalsoorten verbeteringen mogelijk zijn. Vervolgens wordt een Plan van Aanpak opgesteld met als doel maatregelen te treffen om er voor te zorgen dat de Maassluizers hun afval beter gaan scheiden.