ANGO


Persbericht

Meer gehandicapten vragen financiële hulp

Steeds meer mensen met een handicap vragen financiële hulp bij fondsen. Vorig jaar werd er door het bureau van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) 1.581.742,00 euro beschikbaar gesteld. Dit is niet alleen geld van ANGO zelf. Zij verzorgt ook voor een groot aantal andere fondsen de financiële hulpverlening.
Vanuit het ANGO-kantoor gingen in 2002 in totaal 2366 aanvraagformulieren de deur uit. Er werd twintig procent meer uitgekeerd dan in het jaar ervoor. Een groot deel van het bedrag werd besteed aan het oplossen van vervoersproblemen (ruim 700.000 euro). Een vijfde deel van werd gebruikt voor het wegwerken van problemen in en om het huis.
Nederland telt bijna twee miljoen mensen met een functiebeperking. Die doen doorgaans volledig en gelijkwaardig mee in de samenleving. Zij willen hierbij hun leven inrichten zoals ieder ander. Daartoe hebben zij helaas nog lang niet altijd dezelfde mogelijkheden als niet-gehandicapten. Door hulpmiddelen en dankzij diverse regelingen, wordt een deel van de belemmeringen die mensen met een handicap ondervinden, weggenomen. Maar dit blijkt helaas lang niet altijd voldoende. Mensen vallen dan net buiten een regeling, of komen voor kosten te staan die nergens vergoed worden. En zeker nu de regering grote bezuinigingen heeft aangekondigd, wordt het er voorlopig niet beter op.
De afdeling Welzijn van ANGO verzorgt voor een groot aantal fondsen de aanvraagbehandeling van de gehele of gedeeltelijke individuele financiële hulpverlening. Deze activiteit van de ANGO is uitgebouwd tot een servicebureau voor deze fondsen. Hierdoor wordt de kennis gebundeld en de efficiency vergroot, waardoor de deelnemende fondsen aanzienlijk op de kosten besparen. Dit leidt uiteindelijk tot een groter bedrag voor de hulpverlening.
Mannen, vrouwen, jongeren en ouders van gehandicapte kinderen die het ondanks de bestaande regelingen financieel niet bolwerken, kloppen met hun hulpverlener als laatste redmiddel aan bij deze fondsen. Een van de fondsen is het ANGO-fonds. Zowel leden als niet-leden kunnen een beroep doen op de individuele financiële hulpverlening van ANGO. Het geld voor dit fonds komt uit de jaarlijkse ANGO-collecte. De collecte wordt dit jaar van 2 tot en met 7 juni gehouden. ANGO beschikt over het CBF-keur van het Centraal Bureau Fondsenwerving.