Gemeente Tilburg

23-5-2003
Drie nieuwe kunstwerken in openbare ruimte
Ronddraaiend huis op Hasseltrotonde krijgt tweede kans

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg heeft afgelopen maandag drie opdrachten voor kunst in de openbare ruimte verstrekt. Het gaat daarbij om kunst op de Hasseltrotonde, in het gebied Piushaven en in de Studiozaal van de schouwburg.

Ronddraaiend huis op Hasseltrotonde
John Körmeling is een internationaal werkend beeldend kunstenaar, die steeds veel waardering krijgt voor zijn opvallende landschapskunst. Voor de kunsttoepassing op de Hasseltrotonde is hem de opdracht verstrekt voor een definitief schetsontwerp voor het 'Ronddraaiende Huis'. Dit idee was in 2001 afgewezen door het gemeentebestuur omdat het rond draaien van het huis op het binnenplein van de rotonde het verkeer in gevaar kon brengen. Inmiddels is de adviescommissie voor beeldende kunst van samenstelling gewijzigd en is ook veel overleg gevoerd met betrokkenen rondom de Hasseltrotonde. Die hebben een nadrukkelijke rol gekregen. Körmeling deed een ander voorstel, maar na de presentatie ervan sprak de adviescommissie opnieuw waardering uit voor het eerste voorstel. De commissie gaf het advies om te onderzoeken of er ook gevaar voor het verkeer zou zijn als het tempo van het draaien zou worden aangepast. Wanneer het huis in 20 uur één keer rond de rotonde draait, blijkt dit niet het geval te zijn. Bovendien geeft dit het verrassende effect, dat het huis bij passeren steeds op een andere plaats staat. Körmeling zal op basis van dit onderzoek dus met een definitieve schets komen. Naar aanleiding hiervan zal worden besloten of het huis er ook daadwerkelijk komt. Vanuit milieuoogpunt zal dan worden bekeken of voor het 'Ronddraaiende Huis' duurzame energie kan worden ingezet. Het draaien van het huis zou geheel of gedeeltelijk tot stand kunnen komen door bijvoorbeeld zonnecellen op het dak of middels een opstelling in de directe omgeving. Ook het plaatsen van een (kleine) windmolen behoort tot de mogelijkheden.

Tijdelijke visuele sporen
Voor de Piushaven werd de opdracht verstrekt aan Wapke Feenstra. Zij start met een persoonlijke observatie van het gebied en inventariseert wat er aan talent, kunst, kennis en visuele rijkdom in het gebied aanwezig is. Gaandeweg het project zal Feenstra tijdelijke visuele sporen in het gebied aanbrengen. In november 2003 zal het resultaat van haar onderzoek worden gepresenteerd en zal de adviescommissie samen met betrokken partijen bepalen welk voorstel of welke voorstellen worden opgenomen in het KORT-jaarprogramma voor 2004.

100% licht
Voor de Studiozaal in de Schouwburg heeft de adviescommissie unaniem gekozen voor het ontwerp van Dirk Rutten, getiteld '100% licht'. Hij ontwierp voor het plafond een lichtkunstwerk van ronde tl-buizen achter een half transparant lichtdoorlatend PVC-doek. Dit ontwerp sluit aan bij de gedachtegang van de oorspronkelijke bouw van de Schouwburg en het modernisme van die tijd, maar wil ook een brug slaan naar de beweeglijke cultuur van vandaag.

De drie toepassingen zijn projecten in het kader van het Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg (KORT), het kunstbeleidsprogramma van de gemeente Tilburg.