Provincie Limburg

Limburg neemt deel aan Europees netwerk (127)
Leren van elkaars ervaringen om concurrentiepositie te verbeteren

Gedeputeerde Staten stemmen in met de deelname aan een Europees netwerk van 22 organisaties om te leren van elkaars ervaringen op het terrein van regionale ontwikkeling.

De Provincie Limburg is de enige Nederlandse Provincie binnen dit netwerk waarvan de andere leden afkomstig zijn uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Sweden, Tsjechië, Polen en Hongarije. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen treedt op als voorzitter. Dit heeft voor Limburg het voordeel dat het netwerk ook een extra impuls geeft aan de grensoverschrijdende samenwerking in Euregionaal verband.

Het netwerk richt zich op vijf thema's, te weten:
* 1. ontwikkeling van het Midden- en Kleinbedrijf;
* 2. human relations en sociaal beleid;

* 3. herstructurering van industrieterreinen;
* 4. innovatie en technologie;

* 5. het benutten van structuurfondsgelden.
Per thema wordt een werkgroep geformeerd die gedurende de komende drie jaar werkt aan het uitwisselen van ervaringen, het toetsen en vergelijken van gebruikte instrumenten en projecten, het ontwikkelen van nieuwe manieren om uitdagingen aan te pakken en tenslotte om gezamenlijk nieuwe manieren te ontwikkelen om iets aan te pakken. Hiertoe zullen workshops, werkbezoeken, seminars en twinningprojecten worden georganiseerd.

Het streven is om door een hechte samenwerking tot een goede uitwisseling van internationale ervaringen te komen. Deze ervaringen leiden enerzijds tot betere methodes en anderzijds worden gemeenschappelijke projecten ontwikkeld. Op deze manier versterkt elke deelnemende regio in het netwerk zijn eigen competitieve vermogen. Voor de Provincie Limburg draagt het netwerk verder bij aan het streven om Limburg sterk te verankeren in de Euregio. Dit is noodzakelijk om als regio het hoofd te bieden aan de snelle veranderingen in Europa als geheel.
26-5-2003 10:49