CDA

CDA
26-05-03
CDA over financieel jaarverslag Rijk: Toetsingsbeleid moet verbeteren

Aan de resultaten van een eerste volledig jaar Van Beleidsbegroting tot BeleidsVerantwoording (VBTB) valt nog het nodige te verbeteren. De CDA-fractie wil hierover haar zorgen uitspreken. Een goede toetsing van het gevoerde beleid en de daarvoor gebruikte middelen is nog niet echt mogelijk.

In de komende debatten zal de CDA-fractie, mede naar aanleiding van het Algemene Rekenkamerrapport Tussen beleid en uitvoering, hierop terug komen.

Het jaar 2002 is het eerste dat een volledige VBTB-cyclus kent. Dit is de nieuwe begrotings- en verantwoordingssystematiek binnen de overheid. Hier staan de drie W-vragen centraal: "Wat hebben we bereikt; wat is daarvoor gedaan en wat heeft het gekost?"

Een uitgangspunt voor 2002 was de aandacht voor de zorg. De vooruitgang op dit terrein omtrent de wachtlijsten doet de CDA-fractie bijzonder veel deugd. Voor het recht op zorg heeft het CDA zich, ook bij dit regeerakkoord, hard gemaakt. Het baart ons echter wel grote zorgen dat de zorgkosten afgelopen jaar hebben geleid tot een onbeheersbare overschrijding van het uitgavenkader, aldus woordvoerder De Nerée tot Babberich.

Het feit dat de Algemene Rekenkamer in enkele gevallen moet constateren dat fouten en onzekerheden de tolerantiegrenzen overschrijden, keurt de CDA-fractie af.

De CDA-fractie is verheugd om te zien dat de ontvangen jaarverslagen van de verschillende departementen voor een groot deel de goedkeuring van de Algemene Rekenkamer hebben mogen ontvangen. Echter, de stijging van het aantal ernstige tekortkomingen in de genoemde jaarverslagen verontrust ons. De CDA-fractie houdt deze ontwikkeling goed in de gaten.

De huidige tijd wordt gekenmerkt door zwaar economisch weer. De gevolgen hiervan zijn ook in het jaarverslag over 2002 merkbaar. De geraamde economische groei van 2% voor 2002 is slechts een ¼ % gebleken. Lag voorafgaand aan het jaar nog een begrotingsoverschot in het verschiet, nu blijkt dat 2002 een tekort van 1,2% oplevert.