STICHTING NEW VENTURE

Innovatief ondernemerschap blijkt springlevend


- PERSBERICHT -

Driebergen, 26 mei 2003

Finale ronde New Venture 2003 levert record aantal businessplannen op

Ondanks (of moeten we zeggen dankzij) de recessie in de Nederlandse economie heeft New Venture in haar vijfjarig bestaan een historisch record geboekt: maar liefst 123 businessplannen hebben de burelen van de organisatie bereikt. Dit is vergeleken bij vorige jaren bijna een verdubbeling.
Deze blauwdrukken van innovatieve ondernemingen worden op dit moment onderworpen aan het deskundig oog van een jury, bestaande uit vooraanstaande investeerders. Bij eerste inzage waren de reacties enthousiast: niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de inzendingen overtreft onze verwachtingen, met name het innovatieve gehalte is hoog te noemen, aldus juryvoorzitter Mickey Huibregtsen.
Op de Grand Finale op 26 juni ontvangen de beste drie deelnemers uit handen van de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW een prijs van 25000 Euro.

Onderwijsinstellingen
45 % van de businessplannen is geschreven door studenten en onderzoekers van universiteiten en hogescholen. Ook dat is een baanbrekende score, mede te danken aan het feit dat een aantal onderwijsinstellingen hun curriculum hebben afgestemd op New Venture. Academische deelnemers kunnen zo, als aanvulling op het onderwijsprogramma, profiteren van de coaching, het specialisten netwerk en de seminars die New Venture kosteloos aanbiedt.

Kansen voor de economie
Deze resultaten bieden perspectief als het gaat om de staat van de Nederlandse kenniseconomie. Verschillende onderzoeken geven aan dat Nederland wat dat betreft steeds meer in de Europese achterhoede loopt. Met name de concurrentiepositie staat flink onder druk door het gebrek aan innovatie.
Het nieuwe kabinet wil dan ook flink gaan investeren in de kenniseconomie.
Startende innovatieve bedrijven vormen een belangrijke spil in dit beleid: zij zorgen voor werkgelegenheid en duurzame groei. Genoeg redenen voor het Ministerie van Economische Zaken en 15 multinationals om het initiatief New Venture te steunen.

De wedstrijd
New Venture 2003 stelt iedereen met een innovatief idee in staat een ondernemingsplan te schrijven en zo een eigen bedrijf te starten. De wedstrijd heeft ten doel ondernemersklimaat en innovatie in Nederland een flinke impuls te geven. De focus ligt daarbij op ondernemerschap binnen de hogere onderwijsinstellingen, zowel onder studenten als onderzoekers die innovaties willen omzetten in een veelbelovend bedrijf.
Met een totaal aan vrij besteedbaar prijzengeld van 100000 Euro kunnen de winnaars naast gratis advies van top-ondernemers rekenen op een aanzienlijke financiële ondersteuning van hun nieuwe bedrijf. Het unieke concept van New Venture wordt ondersteund door de top van het Nederlandse bedrijfsleven, het Ministerie van Economische Zaken en alle Nederlandse universiteiten.

Innovatie
New Venture richt zich op starters in de pre-seed fase met een innovatief idee. Met innovatief wordt bedoeld dat het idee in een nieuwe behoefte voorziet of een bestaande behoefte op een andere manier bevredigt. Tijdens de wedstrijd worden de ideeën in drie ronden getoetst op hun innovatieve karakter en de haalbaarheid ervan. Aan het eind van elke ronde worden de ideeën c.q. plannen van de deelnemers beoordeeld door een deskundige jury van vooraanstaande Venture Capitalists en Informal Investors.

Coaching
New Venture biedt de deelnemers, naast het bedrag aan prijzen, gratis intensieve één-op-één coaching en advies. Bijna 200 professionals van twintig top-ondernemingen, waaronder ING, Shell, TNO, Essent en Randstad, begeleiden de deelnemers met algemene en specialistische adviezen. Daarnaast participeren de partners uit het bedrijfsleven tijdens seminars om de deelnemers optimaal te begeleiden op hun weg van idee naar BV.

Voorbeelden van deelnemende inzendingen:
Sunshower is een solarium voor onder de douche. Douchen is een alledaagse bezigheid, gebeurt bloot en heeft net als zonnen te maken met de verzorging van het lichaam. Door Sunshower zie je er iedere dag met minimale inspanning toch gezond uit. Daarnaast is deze manier van bruinen veiliger, hygienischer en neemt minder ruimte in beslag.

Gearbox
De GEARBOX is een nieuw en innovatief aandrijfsysteem voor de fiets waarbij het schakelsysteem is geïntegreerd in de kettingkast. De GEARBOX combineert het beste van bestaande schakelsystemen tot een robuust, licht, goedkoop systeem met een hoog rendement.

To-BBB
To-BBB is a drug target discovery company committed to realize new ways of treating severe brain disorders. We aim at co-development partnering agreements with pharmaceutical corporations based on milestone payments and royalties. Currently we are developing a prototype treatment in the lab and are seeking venture capital to build our company.


1-on-1
De 1on1 (spreek uit: one-on-one) is een hoorhulpmiddel voor iedereen die in een rumoerige omgevingen moeite heeft gesprekken te volgen.

IntraScan
Het op de markt brengen van een gepatenteerd product dat de betrouwbaarheid van electriciteitscentrales vergroot. Met name in de recent geliberaliseerde electriciteitsmarkt is hier vraag naar, omdat dit de centrales grote sommen geld bespaart op de post 'onvoorziene niet beschikbaarheid'.

Coolgrip
Bij golf is een goede en ontspannen handgreep zeer belangrijk. Veel golfers knijpen te hard in de grip van de golfclub. Coolgrip is een indicator die aangeeft dat je te hard in de grip knijpt. Een lage kostprijs en een uitstekende bedrukbaarheid maken het product geschikt voor de premium and corporate promotional markt.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie
New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company en wordt georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW.

New Venture 2003 wordt onder andere mogelijk gemaakt door: ABN AMRO Bank, Allen & Overy, Boer & Croon, Douwe Egberts, Essent, Gasunie, McKinsey & Company, ministerie van Economische Zaken, Océ, Randstad Holding, Shell Nederland, TNO, VNO-NCW, Wolters Kluwer, de Baak, PCM en Intermediair.

Op 26 juni a.s. vindt bij het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag de Grand Finale plaats vanaf 15.30 uur. Wilt u hierbij aanwezig zijn dan kunt u dit kenbaar maken door een e-mailbericht te sturen naar info@newventure.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met New Venture 2003
Claire Arens, Projectleider
E-mail: c.arens@debaak.nl
Tel. 06-51701379

26 mei 03 11:57