De Unie


ING Groep: Breuk in CAO-onderhandelingen

26 mei 2003 - Afgelopen vrijdag hebben we wederom onderhandeld met ING Groep. Het bleek helaas onmogelijk om met uw werkgever op dit moment nadere afspraken te maken over een nieuwe CAO. Breekpunt is het pensioendossier, maar ook op andere gebieden is niets bereikt.

Al vanaf de eerste onderhandelingsronde was duidelijk dat de (sterk) gestegen pensioenlasten voor ING een zwaar stempel op de onderhandelingen zouden drukken. De Unie heeft zich van begin af aan bereid verklaard om de problemen die er zijn serieus te nemen en met ING te overleggen over mogelijke oplossingsrichtingen. De enige eis die wij als vakbond hebben gesteld is, dat wel alle aspecten, die met die stijging van pensioenlasten te maken hebben, ook meegewogen kunnen worden.

In de aanloop naar de CAO-onderhandelingen heeft De Unie haar verantwoordelijkheid al genomen. Het Centraal Akkoord, dat in het najaar van 2002 door sociale partners is gesloten werd door De Unieonderschreven. Dit resulteerde in een loonvraag van 2,5%, terwijl misschien 3% of 4% ook te verdedigen was geweest. Dit heeft uiteindelijk zowel op loon- als pensioenlasten een temperende werking.

Over een studieopdracht konden we het vervolgens niet eens worden. Vakbonden waren het met ING eens dat de sterke stijging een probleem is voor ING. ING stelt zich echter op het standpunt dat de uitkomst van het onderzoek moet zijn: een daling van de pensioenlasten. Dit is wezenlijk anders dan maatregelen treffen tegen een sterke stijging. Een mogelijke oplossing, en aanpassing van de financieringsstructuur wordt door ING geblokkeerd: het zou immers niets oplossen!

Naast deze twee breekpunten voor wat betreft de studieopdracht, is ING van mening dat de geboden loonsverhoging (2 maal 1,25%) een all-in pakket is. Alle verbeteringen in de CAO moeten uit de eerste 1,25% betaald worden, de tweede 1,25% wordt alleen betaald als de studie daadwerkelijk een kostenbesparing oplevert.

In het Centraal Akkoord wordt gesproken over een maximale contractloonmutatie, in plaats van en maximale loonsommutatie. Tevens wordt in het Centraal Akkoord gevraagd of het topmanagement het goede voorbeeld wil geven. Kennelijk vindt ING dat het Centraal Akkoord op hen niet van toepassing is.

Hoe nu verder????
Deze week zullen we met de andere vakbonden de vervolgacties afstemmen. Naar verwachting zullen we gezamenlijk alle kaderleden uitnodigen om met hen deze vervolgacties goed door te spreken en afstemming te zoeken. Uiteraard zullen we u ook in de gelegenheid stellen uw stem te laten horen. U zult zeker nog van ons horen!

Met vriendelijke groet,
Uw onderhandelingsdelegatie

Robert Schuurman
Jan Kuijper
Rick Eijsackers

* Intropagina ING Groep

maandag, 26 mei 2003