Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor het Nijmeegs Opera- en Operettegezelschap

Het Nijmeegs Opera- en Operettegezelschap (NOOG) is een amateurvereniging van ongeveer 45 acteurs, zangers, zangeressen en medewerkers op het gebied van Opera- Operette en Musicaluitvoeringen. Op 23 mei viert het gezelschap haar vijftig jaar bestaan. Voor de uitstekende staat van dienst en de maatschappelijke betekenis krijgt de organisatie de Zilveren Waalbrugspeld uitgereikt.

Het Nijmeegs Opera- en Operettegezelschap is op 31 mei 1953 opgericht. De gemeente subsidieert dit gezelschap al tientallen jaren vanwege de maatschappelijke betekenis op cultureel gebied voor Nijmegen en omgeving. Sommige vrijwilligers zijn al tientallen jaren lid. In de periode van januari tot april geven zij uitvoeringen in 15 á 20 verzorgingstehuizen, wijkcentra, verpleegtehuizen en voor gehandicaptenorganisaties in Nijmegen en omstreken. De uitvoeringen vinden meestal plaats met alleen pianobegeleiding.

De jaarvoorstellingen worden muzikaal ondersteund door een begeleidingsorkest van 36 man sterk. De muzikale leiding berust sinds 1997 bij de vaste dirigent, de heer Herbert Krey uit Kleef. Een balletgroep van zes danseressen van Danscentrum Vermeulen completeert het geheel. De leden van het gezelschap verzorgen zelf alle decors, kleding en grime.

De Zilveren Waalbrugspeld wordt omstreeks 20.20 uitgereikt door wethouder Ton Hirdes bij het jubileumconcert op 23 mei in de Vereeniging.