Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

26-05-2003
EigenWijsdag geslaagd

De Eigen Wijs dag van woensdag 21 mei is een geslaagde dag geworden. 43 leerlingen van het Bonaventura college waren deze dag te gast in het gemeentehuis. Binnen het thema ´verbeter de leefomgeving´ moesten de leerlingen met elkaar tot een project besluiten dat in de gemeente uitgevoerd gaat worden. Aan het eind van de dag werden vijf projecten gepresenteerd door de leerlingen. De projecten liepen uiteen van het opvrolijken van de rotonde bij de Meerkreuk, het verbeteren en veiliger maken van de zwemplek op de eerste brug van de Noorderhemweg tot een bijdrage voor een sinterklaasfeest voor gehandicapten, het organiseren van een bandjeswedstrijd en het realiseren van een plekje voor de ouderen op het grasveldje naast het Historisch centrum. In een drukbezochte commissievergadering van EigenWijs werd het project 'zwemplek Noorderhemweg' echter met meerderheid van stemmen gekozen. De gemeente zal dit project uitvoeren.

Spoedcursussen presenteren en politiek
De dag zelf verliep goed. Het was hard weken voor de leerlingen: ze kregen in werkgroepen spoedcursussen in interviewen, presenteren, onderhandelen en compromissen sluiten. De projectvoorstellen die aan het eind van de dag moesten worden ingeleverd, moesten voorzien zijn van een sluitende begroting. Ook dat leverde nog wel wat hoofdbrekens op. Verder werden ook de politiek en ambtenaren niet ontzien. In een eerste vragenronde werden vertegenwoordigers van de politieke partijen door de leerlingen over uiteenlopende onderwerpen bevraagd. In de middag volgde een vragenronde aan ambtenaren.

De inzet van zowel (de leerlingen van het) Bonaventura college als alle vertegenwoordigers van politiek en de gemeentelijke organisatie heeft geresulteerd in een geslaagde dag en een concreet project om uit te voeren.