Gemeente Lelystad

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad
> Nieuwe aanpak gemeentelijke
dierenweiden

Er mogen meerdere dieren op een weide, de gemeente gaat zoeken naar nieuwe locaties voor dierenweiden, medegebruikers worden medehuurders en de huur gaat omhoog. Dat zijn de belangrijkste veranderingen die het college wil doorvoeren in de verhuur van recreatieve dierenweiden. Deze `paardenweiden' bevinden zich her en der in de stad en worden gebruikt door particuliere dierenbezitters.

Vorig jaar ontstond commotie rond de dierenweiden. De gemeente besloot het beleid rond de weiden te veranderen, omdat niet alle huurders zich houden aan wat in het contract staat. De toestand van de weiden is wisselend, er staat vaak te veel vee op een wei en het onderhoud is niet altijd even goed. Een andere reden is dat het college de verhuur van de dierenweiden kostendekkend wil maken.

De huurders van de weiden reageerden vorig jaar ontzet, omdat zij bang waren dat er dieren moesten verdwijnen. De gemeente besloot daarop in gezamenlijk overleg met de huurders het nieuwe beleid op te stellen. Daarom werd een klankbordgroep van huurders en medegebruikers in het leven geroepen.

Wijzigingen beleid

Het college heeft nu bepaald dat er meerdere dieren op één weide mogen staan van één of meerdere huurders, afhankelijk van de grootte van de weide. Dit houdt in dat er op de meeste weiden nu twee grote dieren (paarden of pony's) kunnen staan. Verder wil de gemeente onderzoeken of er aan de stadsranden ruimte is voor nieuwe locaties voor dierenweiden, om tegemoet te komen aan de grote vraag.

Huurverhoging

Tot slot wil het college dat de verhuur van de dierenweiden op korte termijn kostendekkend is. Het college vindt dat de gemeente het niet kan verantwoorden om geld te steken in een vrijetijdsbesteding, die slechts voor een kleine groep inwoners mogelijk is. Daarom wordt de huur de komende twee jaar met 20% per jaar verhoogd. De huur van een gemiddelde weide (ca. 4000 m2) komt daarmee rond de 400 euro per jaar te liggen.

Het college legt het beleidsvoorstel voor aan de raadscommissie ruimte.

---

Geplaatst op 26 mei 2003