NRIT

Stagnatie toerisme slechts tijdelijk


Persbericht NRIT 26 mei 2003

Calamiteiten als de Iraakse oorlog en SARS hebben vooral een negatieve invloed op bepaalde toeristische onderdelen, zoals de luchtvaart en verre-afstandsbestemmingen. Het gaat echter te ver om te stellen dat daardoor het totale toerisme zou stagneren. Min of meer vergelijkbare catastrofen uit het recente verleden (zoals mond- en klauwzeer en 11 september) hebben namelijk aangetoond dat er hoogstens sprake is van tijdelijke toeristische inzinkingen die zich vrij snel blijken op te lossen. De flexibele Nederlander gaat na dergelijke gebeurtenissen alweer snel naar alternatieven op zoek. Met andere woorden: de effecten zijn voornamelijk tijdelijk en regionaal. Zo geven recente resultaten uit het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) aan dat door de Iraakse oorlog en SARS niet zozeer het aantal vakantieplannen is afgenomen, maar er eerder sprake is van een verschuiving ten gunste van het binnenland!

Deze en andere toeristische ontwikkelingen en trends komen uitgebreid aan de orde in het zojuist verschenen jaarlijkse Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT). Enkele andere conclusies uit het rapport zijn:

Dagtochten
De markt voor dagtochten is behoorlijk verzadigd. Gecorrigeerd voor de bevolkingstoename groeide het aantal dagtochten de afgelopen vijf jaar met slechts +1,9%! Belangrijke activiteiten als wandelen en fietsen namen de afgelopen periode weer verder in betekenis toe.

Reissector
Van alle vakanties van Nederlanders wordt 39% via reisorganisaties geboekt. Ook boekingen via internet komen al relatief veel voor (16%). Over het algemeen worden de meeste vakanties telefonisch (41%) of aan de balie (39%) geboekt.

Vakanties
Binnen Nederland zijn de Noordzeebadplaatsen nog steeds de belangrijkste vakantiebestemming voor de Nederlanders. Maar liefst 13% van alle overnachtingen van Nederlanders in het kader van een binnenlandse vakantie vond plaats in dit toeristengebied. Belangrijkste buitenlandse bestemming voor de Nederlandse vakantieganger is al jaren Frankrijk. Van alle buitenlandse vakantie-overnachtingen wordt 23% in Frankrijk gerealiseerd. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Spanje (12%) en Duitsland (9%).

Logiesvorm
Binnen Nederland is de vakantiebungalow de meest gebruikte logiesvorm. Maar liefst 36% van alle binnenlandse vakantie-overnachtingen vindt plaats in een bungalow. Andere populaire logiesvormen zijn de caravan en hotelkamer. In het buitenland overnachten Nederlanders het meest in een hotel. Dit gevolgd door een bungalow of een woning van een particulier. Ook overnachten bij familie/kennissen en in een appartement is in het buitenland in trek.

Attractiepuntensector
2002 was voor de meeste Nederlandse attractieparken een topjaar. Zo registreerden de grotere bij de .Club van Elf. aangesloten attracties en dierentuinen in totaal zo.n 15 miljoen bezoeken. De Nederlandse attractieparken, dierentuinen en musea profiteerden van de huidige toeristische trend om dichtbij huis te blijven. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn er weinig of geen nieuwe attracties in de diverse parken. Veel parken hebben wel nieuwe shows en/of themafeesten.

Voor de redactie:

Meer informatie bij de heer drs. Jac Zom of mevrouw drs. Kim Michielsen
Telefoon: 076 542 06 00

NRIT, Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme Paardeweide 5d
4824 EH Breda
T: +31 (0) 76 5420600
F: +31 (0) 76 5420720
W:www.nrit.nl

26 mei 03 12:26