CDA

CDA
26-05-03
Balkenende op Partijraad: Als CDAers zijn we verplicht de lasten eerlijk te verdelen

Regeren is geen doel op zich. Het gaat erom idealen in de praktijk te brengen. Om die redenen ben ik ook de politiek ingegaan. Dat stelde CDA-leider Jan Peter Balkenende op de Partijraad van 24 mei 2003 te Utrecht.

Volgens Balkenende raakt de "agenda voor verandering" ondergesneeuwd onder de sociaal-economische problemen, maar is zij nog volop aan de orde en staat zij ook volop in het Hoofdlijnenakkoord.

Wie meer moet doen met minder kan ook niet zonder die visie, aldus de CDA-leider. Het gaat om de toekomst van de samenleving, om de mensen achter de cijfers.

Wat was en is de CDA-agenda voor de samenleving?

Ten eerste, een ontspannen gezinsfase, door een levensloopregeling, een kinderkorting en opvoedingsondersteuning.

Ten tweede, verzekerde zorg, er komt weer een extra miljard euro bij voor zorg, bovenop de 1,2 van Balkenende I en de 2,5 van Kok II. Dat is bij 10 miljard gulden in vier jaar, hield Balkenende zijn gehoor voor. En dat ook ondanks de economische problemen.

Verder een zorgtoeslag op basis van draagkracht in huishoudens, en meer ruimte voor kleinschaligheid en identiteit door meer vraagsturing.

Ten derde, onderwijs van de samenleving, door meer vrijheid voor scholen en behoud van identiteit, en door kleinere scholen en schakelklassen voor taalachterstand.

Ten vierde, versterking van veiligheid, door meer toezichthouders, uitbreiding van het preventief fouilleren, en zwaardere straffen zeker als kinderen in het geding zijn. Op het gebied van preventie wordt aandacht geschonken aan het belang van waarden en normen in gezin, school, en publieke ruimte, onder meer door een belevingsmonitor.

Dit zijn allemaal CDA-ideeën die concreet zijn of worden gerealiseerd, aldus Balkenende.

Wat betreft de economische situatie is het nieuwe doel: een sterke economie, want Nederland is in een recessie beland, en het CDA moet weer aan de bak, net als in de jaren 80, aldus de CDA-leider. Maar "toen was het veel erger", zeggen sommigen. Mee eens, merkte Balkenende op, de werkeloosheid was toen 10% en nu 5%. Maar moeten we daar dan op wachten?!, hield hij zijn gehoor voor. De jeugdwerkeloosheid is alweer 10%.

Volgens anderen gaat het enkel om het wegwerken van het financieringstekort. Maar, zo stelde Jan Peter Balkenende, het gaat nooit om het tekort zelf maar om het kunnen behalen van de AOW voor de veertigers van nu. Het tekort is nu bijna 2% (10 miljard euro). Het doel is een tekort van 0,5%, "en dat is ook nodig".

Werk en economische groei is na jaren van welvaart opnieuw prioriteit geworden. Nederland moet kunnen aanhaken als de wereldeconomie weer aantrekt. We zijn weer terug bij "werk boven inkomen", aldus Balkenende. Als CDAers zijn we dan verplicht de lasten eerlijk te verdelen, daar mag en moet u mij op aanspreken, zo zei hij. De mensen achter de cijfers mogen zichtbaar zijn. Als men in de marktsector eenzelfde offer brengt als ambtenaren en mensen met een uitkering levert dat per saldo 30.000 banen! En dat is meer dan alleen 30.000 mensen die aan het werk zijn. Dat is ook 30.000 keer meer eigenwaarde. Dat is 30.000 keer gezinnen die niet in een isolement komen! Dat is het doel dat we voor ogen moeten houden, aldus Jan Peter Balkenende.