Gemeente Amsterdam

Aanmoedigingsprijs voor Urbanproject stadsdeel Oud-West
22 mei 2003 - Johanneke Helmers
Stadsdeel Oud-West heeft een aanmoedigingsprijs gewonnen voor één van de Urbanprojecten: een studiereis naar Berlijn.

Urban financiert projecten in achterstandswijken in de gemeenten Heerlen, Amsterdam en Rotterdam met Europees geld.

De keuze is gevallen op het Oud-West project "Fonds beheerprioriteiten ondernemers en bewoners Bellamy- en Van Lennepbuurt" van adviseur Sociaal Beheer, Henk Grool. Deze prijs wordt jaarlijks door het Ministerie van BZK uitgereikt

Het project beschikt over zogeheten leefbaarheidsbudgetten op basis waarvan plannen door ondernemers en bewoners kunnen worden bedacht voor de eigen omgeving en een beroep wordt gedaan op eigen creativiteit. Het proces waarbij betrokken partijen zelf verantwoordelijkheid zijn voor het nemen van initiatieven, het maken van plannen en het oplossen van eventuele onderliggende problemen, is even belangrijk als het project zelf. Zo zijn in de Jacob van Lennepstraat ondernemers persoonlijk benaderd. Dit leidde tot een gezamenlijk buurtontbijt en een kerstbazaar waar diverse plannen uit voortkwamen zoals kunst en reclame voor de locale ondernemers op blinde muren en zelfgemaakte banken.

Toelichting selectiecommissie

Het Ministerie licht de keuze als volgt toe:"De selectiecommissie vindt het bijzonder positief dat er, naast de integrale en innovatieve aanpak, vooral is nagedacht over het betrekken van bewoners èn ondernemers bij de leefbaarheidsproblemen in de buurt en dat er aandacht wordt besteed aan kennisoverdracht."

Dezelfde werkwijze wordt momenteel ook toegepast in de Jan Pieter Heijestraat en de Agatha Dekenstraat. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.

© Gemeente Amsterdam