Gemeente Amsterdam

Augustus flaneermaand Reguliersdwarsstraat

22 mei 2003 - Johanneke Helmers


Gedurende vier weekenden in augustus wordt een gedeelte van de Reguliersdwarsstraat (tussen Koningsplein en Vijzelgracht) afgesloten voor autoverkeer. Dit heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum besloten. De Reguliersdwarsstraat is een van de drukste flaneerstraten in de binnenstad. De straat trekt vooral tijdens de weekeinden in de avond en nachtelijke uren veel uitgaanspubliek. De afsluiting geldt op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond tussen 19.00 en 04.00 uur. Het gaat hierbij om een proef. Evaluatie vindt plaats in het najaar.

De fysieke afsluiting geschiedt door het plaatsen van uitneembare palen. Deze worden geplaatst ter hoogte van de huisnummers 19 en 49. Het gebied tussen deze huisnummers is dan autovrij. Het is niet mogelijk de gehele Reguliersdwarsstraat autovrij te maken tijdens de proef omdat er drie (commerciële) garages in het gebied aanwezig zijn. Deze dienen toegankelijk te blijven. Om autoverkeer te begeleiden naar deze garages worden twee verkeersregelaars aangesteld.

In het Programakkoord 2002-2006 is bestuurlijk vastgesteld dat er een proef met avondafsluiting van de Reguliersdwarsstraat wordt gehouden.

"Al jarenlang wil het uitgaanspubliek graag dat die straat wordt afgesloten en hebben de buurtbewoners last van nachtelijk getoeter van autos. Als de proef bij de evaluatie succesvol blijkt te zijn voor buurtbewoners, uitgaanspubliek en ondernemers zal ik voorstellen om de straat structureel af te sluiten voor autoverkeer in de weekenden van de zomermaanden. De horeca zal dan echter wel de kosten voor de afsluiting voor haar rekening moeten nemen", aldus wethouder Guido Frankfurther.

De openingsdag van de GayPride, donderdag 31 juli 2003, valt samen met de eerste dag van de proef.

© Gemeente Amsterdam