Arbouw


Persbericht

donderdag 22 mei 2003 Vervangingsplicht leidt niet tot toename huidklachten bij vloerenleggers

Het hoofdbedrijfschap Afbouw, Stichting Arbouw en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben opdracht gegeven te onderzoeken of de Vervangingsplicht voor oplosmiddelrijke producten van 1 januari 2000 leidt tot een toename van het aantal huidklachten onder vloerenleggers, aangezien hiervoor vrees bestond bij de branche. Uit uitvoerig onderzoek blijkt dat huidklachten bij vloerenleggers veel voorkomen, maar er geen sprake is van een toename. De resultaten van het onderzoek geven geen aanleiding tot een aanpassing van de Vervangingsplicht. Wel zullen vloerenleggers en hun werkgevers worden voorgelicht omtrent maatregelen die huidklachten kunnen voorkómen.

Vervangingsplicht
Sinds 1 januari 2000 zijn zowel huisschilders als vloerenleggers verplicht om binnenshuis met oplosmiddelarme producten te werken. Doel van deze regeling is het voorkomen van ernstige schade aan de hersenen als gevolg van blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. Omdat oplosmiddelarme alternatieven soms méér en andere bestanddelen kunnen bevatten en de risico's van nieuwe producten niet altijd direct bekend zijn, bestond in de branche de vrees dat vloerenleggers vaker last zouden gaan krijgen van huidaandoeningen, zoals eczeem. Reden voor een uitgebreid onderzoek.

Het onderzoek
In 2001/2002 is de samenstelling van de traditionele en de alternatieve producten in detail bestudeerd en beoordeeld op hun schadelijkheid door de afdeling Chemische Risico's van IVAM te Amsterdam. Daarnaast is het vóórkomen van huidklachten bij vloerenleggers in kaart gebracht en is een inventarisatie gemaakt van overige oorzakelijke factoren, zoals mechanische belasting, weersinvloeden en persoonlijke gevoeligheid.

Uitkomsten onderzoek
De vervangingsplicht leidt niet tot een toename van het aantal huidklachten bij vloerenleggers. Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat veel vloerenproducten sterk belastend zijn voor de huid. Dit geldt zowel voor de 'conventionele' zandcementgebonden vloeren als voor kunstharsgebonden vloeren, zoals epoxy bedrijfsvloeren, polyurethaan sportvloeren en acrylaatvloeren. Het maakt voor het aantal huidklachten niet uit of men met oplosmiddelrijke of oplosmiddelarme producten werkt. Vooral het reinigen van de handen met oplosmiddelen (terpentine, peut) geeft een zeer grote kans op huidklachten. Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst 20% van de epoxy vloerenleggers te maken krijgt met eczeem, als gevolg van een epoxy-allergie. Bij de leggers van zandcementgebonden vloeren krijgt zelfs 38% te maken met eczeem; met name door irritaties van de huid.

Voorkomen van huidklachten
Huidklachten kunnen worden voorkomen door de keuze van minder schadelijke producten, het beperken van het huidcontact en door een goede verzorging van de huid.

Meer informatie:

- IVAM, afd. Chemische Risico's: Jeroen Terwoert, 020 5255080
- Arbouw, Cor van Duivenbooden, 020 5805580