Arbouw


Persbericht

donderdag 22 mei 2003 Vervangingsplicht oplosmiddelrijke verf leidt tot afname huidklachten bij schilders


Het Bedrijfschap Schildersbedrijf, Stichting Arbouw en het Ministerie van SZW hebben opdracht gegeven te onderzoeken of de Vervangingsplicht voor oplosmiddelrijke producten van 1 januari 2000 leidt tot een toename van het aantal huidklachten onder de schilders, aangezien hiervoor vrees bestond bij de branche. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal huidklachten in 2000 is afgenomen ten opzichte van de periode 1995-1999, maar dat huidklachten op zich nog wel veel voorkomen bij schilders. Om huidklachten in de toekomst te voorkomen, zullen schilders en hun werkgevers worden voorgelicht.

Vervangingsplicht
Sinds 1 januari 2000 zijn huisschilders verplicht om binnenshuis met oplosmiddelarme, watergedragen verven te werken. Doel van deze regeling is het beperken van het risico op hersenschade als gevolg van blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. Omdat de watergedragen alternatieven andere bestanddelen bevatten en de risico's van nieuwe producten niet altijd direct bekend zijn, bestond in de schildersbranche de vrees dat schilders vaker last zouden krijgen van huidaandoeningen, zoals eczeem. Reden voor een uitgebreid onderzoek.

Resultaten onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Chemische Risico's van IVAM in Amsterdam, in samenwerking met het European Center for Coating and Surface technology (ECCS). De samenstelling van traditionele verven, watergedragen verven en 'overige' schildersproducten (zoals plamuren, kitten, houtreparatiemiddelen, reinigingsmiddelen e.d) is in detail bestudeerd en beoordeeld op schadelijkheid. Daarnaast is het vóórkomen van huidklachten bij schilders in kaart gebracht en is een inventarisatie gemaakt van de overige oorzakelijke factoren die de huid kunnen beschadigen (bijvoorbeeld het werken met schuurpapier). Het aantal huidklachten bij schilders is afgenomen. Dit is in overeenstemming met de bevinding dat de traditionele oplosmiddelrijke verven juist méér irriterende en allergene stoffen bevatten dan de alternatieve oplosmiddelarme producten. Verder blijkt dat niet de verven zelf, maar met name de zogenaamde'overige producten' het grootste probleem voor de huid vormen Daarnaast geeft vooral het reinigen van de handen met oplosmiddelen (terpentine, peut) een zeer grote kans op huidklachten.

Voorkomen van huidklachten
Huidklachten kunnen worden voorkomen door het gebruik van minder schadelijke producten, het beperken van het huidcontact, het dragen van handschoenen bij gebruik van sterk 'huidbelastende' producten, zoals houtreparatieproducten en en door een goede verzorging van de huid. Daarnaast is het van belang om alert te zijn op beginnende klachten, zoals droge of schilferige handen.

Meer informatie:

- IVAM, afd. Chemische Risico's: Jeroen Terwoert, 020 5255080
- Arbouw: Cor van Duivenbooden, 020 5805580