Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond tekent CAO-akkoord bloemenveiling niet 26-05-2003

Persbericht

CNV Dienstenbond tekent het CAO-akkoord niet voor Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) dat door FNV Bondgenoten afgelopen week is gesloten. Struikelblok is de vergoeding voor het eerder beginnen met veilen. VBA wil om 6.00 uur van start gaan met veilen in plaats van 6.30 uur. CNV Dienstenbond wil als compensatie daarvoor de huidige toeslag van 33
1/3 procent handhaven en dit in de CAO-onderhandelingen oplossen. FNV Bondgenoten echter is akkoord gegaan met een tijdelijke bonus.

CNV-bestuurder Richard Leloux: VBA is onbetrouwbaar. De bonus is onder andere condities besproken. Onze leden hebben die afgewezen. Tijdens het laatste overleg hadden we een oplossing op hoofdlijnen. Toen we de tekst daarover onder ogen kregen, bleek die niet geschreven te zijn zoals we hadden besproken. De bonus blijkt alleen te gelden voor werknemers die voor 1 mei 2003 in dienst zijn getreden. Ook vorig jaar heeft de directie van VBA getoond onbetrouwbaar te zijn. Tot tweemaal toe heeft ze in 2002 geprobeerd een afspraak voor enkele weken over het vroegveilen via de ondernemingsraad te regelen, terwijl het een CAO-afspraak is. Onderhandelen op basis van vertrouwen blijkt lastig te zijn.

Met een zeer krappe meerderheid en onder grote druk zijn de leden van FNV Bondgenoten wel akkoord gegaan. De afspraak is dat de toeslag verdwijnt in ruil voor de bonus. Die geldt vanaf 1 januari 2004. Wie voor 1 mei 2003 in dienst is getreden, ontvangt per periode een bonus van 40 euro. Wie na 1 mei in dienst treedt, heeft geen recht op een bonus. Leloux: De directie houdt de werknemers een worst voor. VBA wil snel van de bonus af. Binnen afzienbare tijd is het personeel die bonus dus kwijt.

CNV Dienstenbond voorziet veel bij-effecten van het gesloten CAO-akkoord met FNV Bondgenoten. De bonus leidt tot grote verschillen in beloning voor hetzelfde vroege werk met als gevolg ongelijkheid en veel discussie. Verder wil de directie de bonus in principe niet, dus zal ze pleiten voor snelle afbouw. Reden waarom CNV Dienstenbond de 33
1/3 procent toeslag wil handhaven. Daarnaast heeft de directie tijdens het overleg aangegeven dat ook werktijden van andere afdelingen gaan verschuiven. Dit is nergens in de tekst van het onderhandelingsresultaat terug te vonden. CNV Dienstenbond start een informatietraject om te proberen VBA op andere gedachten te brengen.

Zie ook het persbericht.