Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 26 mei 2003

Nieuwszender zoekt convergentie met krant en website

Landelijke dekking businessnieuws radio door nieuwe fm-frequentieverdeling

Na twee jaar onzekerheid krijgt BusinessNieuws Radio (BNR) eindelijk landelijke dekking. Door de herverdeling van radiofrequenties voor FM en middengolf (zerobase) heeft BNR een vergunning gekregen in de door haar begeerde nieuwszenderkavel. De vergunning gaat in per 1 juni 2003 en geldt voor een periode van acht jaar en drie maanden. Michiel Bicker Caarten, hoofdredacteur van BusinessNieuws Radio: De ons toebedeelde frequentie vormt voor mij een bevestiging van de positie die BusinessNieuws Radio de afgelopen jaren heeft opgebouwd als algemene nieuwszender met een accent op financieel-economisch nieuws. Onze consequente strategie en de herkenbare redactionele formats rechtvaardigen een prominente plaats in het Nederlandse radiolandschap. Landelijke dekking biedt ons nu de mogelijkheden om het succes verder uit te bouwen.

Nieuws via multimediale weg

Het Financieele Dagblad (FD), dat sinds 1 maart 2003 eigenaar is van BNR, is verheugd dat de kogel eindelijk door de kerk is. Philip Alberdingk Thijm, algemeen directeur FD en BNR: Wij hebben altijd het vertrouwen gehad dat BNR de gewenste frequentie zou krijgen. Nu gaan wij gezamenlijk gestalte geven de multimediale uitgeverij, waarin krant, radio en internet als belangrijkste media via convergentie elkaar versterken. Hierdoor kunnen de lezers van het FD, de luisteraars van BNR en de bezoekers van de beide websites profiteren van nieuwsbronnen die nog sneller zijn, hoogwaardiger en beter op elkaar afgestemd. Onze adverteerders hebben al enthousiast gereageerd op het samengaan met BNR. Nu de frequentieverdeling een feit is, kunnen we deze groep ook een volwaardig multimediaal aanbod gaan doen.

Toewijzing frequenties

Het kabinet heeft destijds besloten dat op de FM-band ruimte komt voor negen commerciële zenders: een nieuwszender, vier zenders met vrije programmering en vier muziekzenders met een vastgelegde programmering (Nederlandstalig, klassiek en/of jazz, recente bijzondere muziek en niet-recente bijzondere muziek). De toewijzing van de frequenties is gebeurd via een vergelijkende toets, waarbij gelet is op de verscheidenheid van het aanbod, de financiële onderbouwing en de hoogte van het bod. De commissie die de vergelijkende toets heeft uitgevoerd bestaat uit de heer prof. mr H. Franken, hoogleraar informatierecht te Leiden, mevrouw mr. F.G. van Diepen-Oost, onder andere voormalig lid van gedeputeerde staten in Noord-Holland en de heer prof. mr. P.F. van der Heijden, rector magnificus aan de universiteit van Amsterdam.

Einde Bericht

Foto beschikbaar

Foto (rechten vrij) beschikbaar via ANP Pers Support Foto en de digitale beeldbank van het ANP.

Achtergrondinformatie (