Provincie Flevoland



Eerste basisschool meldt zich aan bij Verkeersveiligheidslabel Flevoland

Vanmorgen vond de aanmelding plaats van basisschool De Regenboog in Zeewolde, de eerste school in de provincie Flevoland die gaat deelnemen aan het project Verkeersveiligheidslabel Flevoland. Tijdens een ludieke manifestatie op de De Regenboog nam P.C. Drenth, wethouder Verkeer van de gemeente Zeewolde, officieel de aanmelding in ontvangst van schooldirecteur T. Kos.

De manifestatie ging feestelijk van start toen het levende beeldmerk van het project genaamd SEEF, op een grote step bij het schoolplein arriveerde. Als welkom zongen de leerlingen van De Regenboog een verkeerslied. Na de ondertekening van het aanmeldingsformulier legden SEEF, een leerling van De Regenboog en wethouder Drenth gedrieën een klein parcours af met de 3-persoonsstep op het schoolplein.

Het Verkeersveiligheidslabel Flevoland is een initiatief van het Vervoerberaad Flevoland. Door mee te doen aan het label kunnen basisscholen de kwaliteit van hun verkeersonderwijs verbeteren en op peil houden. Het Vervoerberaad Flevoland wil met dit project bereiken dat bij kinderen in de basisschoolleeftijd een goed fundament ontstaat voor veilig gedrag in het verkeer. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring vormt namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van verkeersongevallen onder de jeugd.

Iedere Flevolandse basisschool kan deelnemen aan dit kwaliteitsproject en zo in het bezit komen van het label. Een school moet wel voldoen aan bepaalde criteria. Zo moet verkeerseducatie zijn opgenomen in het schoolwerkplan en leerkrachten moeten theoretische en praktische verkeerslessen verzorgen. Ouders zijn actief betrokken bij verkeerseducatie. Verder werkt men aan een verkeersveilige schoolomgeving en veilige school/thuisroutes.

Binnen de gemeenten wordt voor de scholen een ondersteuningsnetwerk opgezet. Hierin werken samen de gemeente, scholen, politie, onderwijsbegeleidingsdienst, 3VO, Fietsersbond en andere instanties. Het Vervoerberaad Flevoland ondersteunt het project en voorziet gedeeltelijk in de financiering. De schoolbegeleidingsdienst SBDIJ is gevraagd om de scholen te helpen. Het is de bedoeling dat aan het eind van dit jaar een aanzienlijk aantal basisscholen in de Flevolandse gemeenten aan het verkeersveiligheidslabel zal deelnemen.

Het verkeersveiligheidslabel is oorspronkelijk ontwikkeld in de provincie Noord-Brabant, waar het is uitgegroeid tot een groot succes. Inmiddels is men ook gestart met het verkeersveiligheidslabel in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Utrecht en Zeeland. Andere provincies zullen zich waarschijnlijk in de komende jaren aansluiten.