Provincie Flevoland



Internationaal ondernemen biedt Flevolandse bedrijven nieuwe kansen

De provincie Flevoland ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van een internationaal netwerk. Het aanboren van nieuwe buitenlandse markten biedt het Flevolandse bedrijfsleven veel kansen. Om bedrijven te helpen bij het opzetten van internationale contacten, heeft de provincie een contract gesloten met het bureau ID-NL. En dat ondersteuning door dit bureau resultaten oplevert, blijkt uit een pilotproject bij het Lelystadse bedrijf Artiplast. ID-NL heeft Artiplast geholpen bij het vinden van een afzetmarkt voor een nieuw product.

De provincie Flevoland ziet kansen voor het Flevolandse bedrijfsleven om zich internationaler te gaan oriënteren. Ook het ministerie van Economische Zaken spoort het Nederlandse bedrijven aan om zich op de export te richten, omdat er veel buitenlandse markten zijn waar Nederlandse bedrijven een actieve rol zouden kunnen vervullen. Het contract tussen provincie en ID-NL geeft in aansluiting op die trend tot internationalisering tien Flevolandse bedrijven de kans om gelicenceerde Flevolandse producten internationaal op de markt te brengen. ID-NL stelt haar eigen internationale netwerk ter beschikking om bedrijven te helpen bij het opbouwen van eigen internationale contacten en een distributienetwerk in het buitenland Voor de deelnemende Flevolandse bedrijven betekent dit dat ze op termijn:
* meer van het huidige product assortiment verkopen
* meer arbeidsplaatsen creëren

* de aanwezige know-how verbeteren

* meer omzet en in ieder geval meer winstgevendheid bereiken
* een voorbeeld functie uit te oefenen richting het overige Flevolandse bedrijfsleven.

Om te bekijken of de inspanningen van ID-NL nuttig zouden kunnen zijn voor het Flevolandse bedrijfsleven heeft het Lelystadse bedrijf Artiplast deelgenomen aan een pilotproject. Artiplast heeft een aantal nieuwe producten ontwikkeld, maar had geen internationaal netwerk. Deze pilot is erg succesvol verlopen. Artiplast maakt onder andere een lekvrije tuitbeker voor jonge kinderen. Mede dankzij deelname aan het pilotproject is Artiplast erin geslaagd het nieuwe product in Nederland op de markt te brengen en daarnaast heeft het bedrijf inmiddels een exclusieve distributieovereenkomst afgesloten voor Europa. De provincie verwacht dat dankzij het contract met ID-NL ook andere bedrijven in staat zullen zijn hun producten internationaal af te zetten. Dat versterkt hun positie en geeft de Flevolandse economie nieuwe impulsen. Het project ID-NL wordt gefinancierd vanuit het Europees programma voor Flevoland.

Wie meer informatie wil hebben over het Europese Programma of het project met ID-NL kan bellen met het secretariaat van de afdeling Programma Management Europa van de provincie Flevoland, telefoon 0320
- 265 485.