Provincie Flevoland



Arbeidsmarkt Flevoland blijft nog op achterstand

In Emmeloord is vanmiddag de vijfde editie van de rapportage Economie en Arbeidsmarkt Flevoland gepresenteerd. De rapportage is een gezamenlijk product van de Kamer van Koophandel, het Regionaal Platform Arbeidsmarkt, Centrum Werk en Inkomen en provincie Flevoland. De publicatie bevat een analyse, een prognose en statistische gegevens over de Flevolandse economie in 2002. Belangrijke conclusies zijn dat het aantal banen per 1.000 inwoners in Flevoland in vergelijking met omliggende gebieden achterblijft en dat mede als gevolg van de hoge groei van de bevolking en de beroepsbevolking de werkloosheid in Flevoland hoger ligt en vooralsnog blijft liggen dan gemiddeld in Nederland.

Was er twee jaar geleden nog sprake van een gespannen arbeidsmarkt waarbij het aantal moeilijk vervulbare vacatures groot was, momenteel ontspant de arbeidsmarkt zich in snel tempo. Het aantal beschikbare vacatures daalt snel. De verwachting volgens een prognose van het landelijke CWI is dat de groei van het aantal arbeidsplaatsen tot stilstand komt en pas in 2004 weer zal aantrekken. En het CBS heeft vorige week zelfs geconstateerd dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2003 is gekrompen. Voor een provincie die vergeleken met andere gebieden (bijvoorbeeld Gooi- en Vechtstreek, Eemland en West-Utrecht 700 banen per 1.000 inwoners van 15-64 jaar) al een laag (450 banen) aantal banen heeft is dat geen goed vooruitzicht. Toch is de verwachting dat in de periode 2004-2007 in Flevoland het aantal banen sneller zal toenemen dan elders. Met name in de verzorgende sectoren zal deze groei (5%) nog aanzienlijk zijn, deels ook om het tekort dat er nu is in deze sectoren vergeleken met andere gebieden in te halen. In stuwende sectoren als industrie, bouw en zakelijke dienstverlening zal naar verwachting de
werkgelegenheidsontwikkeling achterblijven ten opzichte van voorgaande jaren. Voor het verder uitbouwen van de economische structuur van Flevoland is dat een gegeven dat extra aandacht verdient.

Het tekort aan banen treedt op bij een verhoudingsgewijs hoog aandeel van de beroepsbevolking in de totale bevolking. De bruto
participatiegraad (het aantal mensen tussen 15-64 jaar dat kan en wil werken) ligt in de provincie op 70%, boven het landelijke gemiddelde (68%). Vooral bij de jongeren (tot 24 jaar) ligt de bruto participatiegraad (70%) beduidend hoger dan landelijk (rond de 50%). Ook het aandeel mensen van 50 jaar en ouder dat blijft werken neemt toe. Gevolg van deze ontwikkelingen is dat de werkloosheid in Flevoland (3,8% in 2001) hoger ligt dan in Nederland (3,4%). Dat zal volgens de voorspelling ook nog wel even zo blijven. In 2007 wordt in Flevoland een werkloosheidspercentage verwacht van zon 5% tegenover circa 4% in Nederland. Het aantal werklozen neemt voor het eerst sinds jaren weer toe in Flevoland.