GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 mei 2003 15:08
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dreigement loonmaatregel

(26 mei 2003)

Kamervraag
Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ingediend 26 mei 2003, over zijn uitspraken over een loonmaatregel.


1. Herinnert u zich uw uitspraken tijdens de CDA-partijbijeenkomst afgelopen zaterdag, in het bijzonder uw dreigement met een loonmaatregel?


2. Waarom heeft u gedreigd om, indien werkgevers en werknemers niet tot loonmatiging overgaan, in te grijpen in de hoogte van de lonen? Heeft u aanwijzigingen dat de vakbeweging bovenmatige looneisen zal stellen?


3. Bent u het met CNV-voorzitter Doekle Terpstra eens dat u de verhoudingen tussen overheid en sociale partners hebt verziekt?


4. Herinnert u zich uw uitspraken in Trouw van 24 december jl, waarin u aangeeft een ontkoppeling van de lonen en uitkeringen 'niet mee te maken'?

5. Hangt uw dreigement met een loonmaatregel samen met genoemde uitspraken waarmee u uw positie afhankelijk maakt van de ontwikkeling van de lonen in de marktsector?

6. Sprak u afgelopen zaterdag namens het kabinet? Is ingrijpen in de onderhandelingsvrijheid van werkgevers en werknemers voor de regering een optie?

7. Heeft u kennis genomen van het interview met CDA-adviseur en econoom Lans Bovenberg (Radio 1 Journaal, 26 mei 2003), die uw uitspraken kwalificeerde als 'erg onverstandig' en 'een slippertje'? Bent u het met hem eens? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u, in het belang van de totstandkoming van een meerjarig sociaal akkoord, bereid uw dreigement met een loonmaatregel in te trekken?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -