Consumentenbond

Keuringsdienst van Waren dreigt naar landbouw te gaan

26 mei 2003

Consumentenbond roept nieuw kabinet op van slecht voornemen af te zien

De Consumentenbond wil dat het nieuwe kabinet afziet van het voornemen om de Voedsel- en Warenautoriteit, inclusief de Keuringsdienst van Waren, onder te brengen bij het ministerie van Landbouw. Voor de Consumentenbond is dit volstrekt onacceptabel.

De schijn van belangenverstrengeling die hiermee optreedt, is een ondermijning van het toch al wankele consumentenvertrouwen in de veiligheid van ons voedsel. Het kabinetsvoorstel resulteert in `de slager die zijn eigen vlees keurt' en is daarmee niet een basis om de veiligheid van de voedselketen te borgen.

De Consumentenbond is al enkele jaren een groot pleitbezorger voor de oprichting van een krachtige en onafhankelijke Voedsel- en Warenautoriteit (VWa). Gezien de complexiteit van de voedselproductie en de grote problemen die hier kunnen ontstaan, is het hard nodig om controle op de veiligheid van voedingsproducten uit te laten gaan van de volksgezondheid. Voedselveiligheid moet geborgd worden vanuit het uitgangspunt van volksgezondheid, niet vanuit de belangen van voedselproducenten. De kans moet altijd worden vermeden dat een voedselcrisis in de doofpot eindigt omdat anders de belangen van voedselproducenten in gevaar komt. Het ministerie van Landbouw is er in eerste plaats voor de voedselsector. Daarom moet zelfs de schijn van belangenverstrengeling in deze vermeden worden. Ook binnen de EU hebben de lidstaten en de EU zelf, met uitzondering van Duitsland, er bewust voor gekozen om de Voedselautoriteit te relateren aan volksgezondheid. Het is buitengewoon vreemd dat Nederland nu een andere weg kiest.

De Consumentenbond heeft lang aangedrongen om de VWa te organiseren als een zelfstandig bestuursorgaan, waardoor zij los van politiek en beleid haar werk kan doen. Nadat dit politiek niet haalbaar bleek, heeft de bond ingestemd om de VWa bij het ministerie van VWS onder te brengen. Ook binnen de Tweede Kamer was hier brede consensus voor en een motie van die strekking is dan ook met algemene stemmen aangenomen in oktober 2001.

In een spoedfax aan demissionair minister-president Balkenende heeft de Consumentenbond vanochtend aangedrongen dit voorstel terug te trekken in de besprekingen over de portefeuilleverdeling binnen het nieuwe kabinet, en de VWa bij het ministerie van VWS te laten. "Het versterken van het consumentenvertrouwen in de voedselproductie en in handhavings- en controle-instanties is dermate essentieel dat we het ons niet kunnen veroorloven om het werkprogramma van deze toezichthouder door producentenbelangen te laten bepalen," aldus directeur Felix Cohen van de Consumentenbond in zijn fax aan Balkenende.