Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Afdeling Oost-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 26 mei 2003

Behandeld


- Gertie Mulder


Kenmerk


- DAO 256-03

Telefoon


- 070-348 6561


Blad


- 1/5


Fax


- 070-348 5323


Bijlage(n)


- 1


E-Mail


- Gertie.mulder@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de leden Terpstra en Van Baalen over een resolutie van het Europees Parlement, de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en Taiwan
Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden Terpstra en Van Baalen (beiden VVD) over - een resolutie van het Europees Parlement, de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en Taiwan. Deze vragen werden ingezonden op - 22 april 2003 met kenmerk - 2020310620.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Terpstra en Van Baalen (beiden VVD) over een resolutie van het Europees Parlement, de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en Taiwan.

Vraag 1
Is het waar dat alle staten, dus ook staten die geen lid zijn van de VN, lid kunnen worden van de WHO, mits een gewone meerderheid van de Wereld Gezondheids Assemblee daarmee instemt? Kwalificeert Taiwan als staat in de betekenis van het handvest van de WHO, ondanks het feit dat Nederland Taiwan niet als souvereine staat erkent?

Antwoord
Alle staten kunnen inderdaad lid worden van de WHO, mits een gewone meerderheid van de Wereld Gezondheids Assemblee daarmee instemt. Taiwan kwalificeert echter niet als staat krachtens het handvest van de WHO. Nadat de Volksrepubliek China in 1971 uit hoofde van resolutie 2758 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de plaats innam van Taiwan (Republiek China) als lid van de Verenigde Naties en alle daaraan gelieerde organisaties, heeft ook de Wereld Gezondheids Assemblee (WHA) een resolutie aangenomen waarmee de vertegenwoordigers van de regering van de Volksrepubliek China als de enige wettige vertegenwoordigers van China bij de Wereld Gezondheids Organisatie werden erkend (resolutie WHA 25.1).

Vraag 2
Als de WHO het lidmaatschap niet afhankelijk stelt van lidmaatschap van de VN, waarom legt de minister deze relatie dan wel in zijn antwoorden op de vragen van de leden Terpstra en Van Baalen (ingezonden 21 maart 2003) door te stellen dat een waarnemerstatus voor Taiwan afhankelijk is van de discussie in de VN?

Antwoord
Resolutie 2758 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de daaraan gerelateerde resolutie WHA 25.1 brengen met zich mee, dat een discussie over een waarnemersstatus voor Taiwan in de WHO een politieke kwestie is. Zoals eerder uiteengezet (TK vergaderjaar 2001-2002, nr. 1079, en TK vergaderjaar 2002-2003, nr. 1132), is Nederland van mening dat kwesties van politieke aard in beginsel niet in Gespecialiseerde Organisaties van de VN, waaronder de WHO, dienen te worden besproken. Dergelijke discussies gaan immers ten koste van de inhoudelijke standpuntbepaling inzake belangrijke internationale gezondheidsvraagstukken. Het principe van deelname van Taiwan in het VN-systeem zou in eerste instantie bij de VN in New York dienen te worden aangekaart.

In lijn hiermee heeft het General Committee van de WHA op 20 mei 2003 bij consensus besloten ook dit jaar een waarnemerstatus van Taiwan niet op de agenda van de WHA te plaatsen.

Vraag 3
Staat wat de minister betreft het lidmaatschap van de WHO open voor Taiwan? Zo nee, waarom niet en welke alternatieven staan er wel open voor Taiwan?

Antwoord
Gezien de strekking van VN-resolutie 2758 en resolutie WHA 25.1, en uit hoofde van het één-Chinabeleid van de Nederlandse regering, acht ik toetreding van Taiwan als soevereine staat tot de WHO niet mogelijk. Ik zie op dit moment geen alternatieven voor Taiwan binnen deze kaders.

Vraag 4
Indien Taiwan niet als land kwalificeert, kan/moet China dan het buitengewoon lidmaatschap voor Taiwan aanvragen?

Antwoord
Het is niet aan de Nederlandse regering een uitspraak te doen over actie die China zou kunnen of moeten nemen inzake een eventueel buitengewoon lidmaatschap van Taiwan.

Vraag 5
Zo ja, bent u bereid China hierop aan te spreken, gezien het belang dat de WHO zelf stelt aan vertegenwoordiging van alle landen?

Antwoord
De Nederlandse regering ziet hierin voor zichzelf geen rol weggelegd.

Vraag 6
Bent u bereid de deelname van Taiwan in het VN-systeem aan de Verenigde Naties voor te leggen, daar u van mening bent dat de discussie over de status van Taiwan bij de Wereld Gezondheids Organisatie slechts plaats kan vinden bij de Verenigde Naties in New York? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Ik acht het niet de taak van de Nederlandse regering om resolutie 2758 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ter discussie te stellen.

Vraag 7
Acht u minister het uitsluiten van een democratisch land van deelname in belangrijke VN-organen acceptabel?

Antwoord
Het feit dat Taiwan geen lid is van de Verenigde Naties is het gevolg van resolutie 2758. Hieruit vloeit voort dat Taiwan niet kwalificeert als land in de betekenis van soevereine staat. De vraag of een land al dan niet een democratisch is, doet voor het lidmaatschap van de VN niet terzake.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Terpstra en Van Baalen, Aanhangsel Handelingen nr. 1132, vergaderjaar 2002-2003.

===