CDA

CDA
26-05-03
Van Bijsterveldt op Partijraad: Vinger aan de pols houden bij inkomensbeleid
De afgelopen weken is er veel gesproken over het sociale gehalte van onze partij. Want ondanks alle goede dingen is er in deze tijd voor groepen mensen ook sprake van onzekerheid en pijnlijke maatregelen. Daar kunnen we en mogen we als CDA niet omheen gaan en daarover blijven we met u in gesprek. Dat stelde partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt in haar toespraak op de Partijraad, 24 mei jl., te Utrecht.

"Afgelopen maandag vond in Amersfoort een debat plaats over dit onderwerp met onze leden. Er sprak grote zorg uit voor de effecten van de maatregelen die er de komende jaren met name op het vlak van de sociale zekerheid op ons afkomen. Er sprak grote betrokkenheid uit de reactie daarop van Gerda Verburg, Aart Jan de Geus en Ab Klink. Die betrokkenheid uitte zich vervolgens ook in het Kamerdebat de dag daarop. Er was echt geluisterd naar onze achterban en de indringende oproepen die daarbij te horen waren. Zo hoort het ook te zijn. Het CDA wil en mag niet weglopen voor verantwoordelijkheid en lastige besluiten, maar we moeten open blijven staan voor de gevolgen"

Dat is geen constatering achteraf: het is onze insteek van meet af aan. Christen-democratische politiek kenmerkt zich immers door solidariteit in het inkomensbeleid. De sterkste schouders, de zwaarste lasten. Daarom heeft het CDA de gerichte lastenverlichting via een systeem van gerichte fiscale kortingen - de inkomensafhankelijke ouderenkorting en kinderkorting, de zorgtoeslag - gepresenteerd. De komende jaren komt het op de uitvoering van dit nieuwe systeem aan: die compensatie moet op de goede plaatsen terechtkomen, bij de mensen die het echt nodig hebben. De cumulatie van effecten van alle maatregelen en de gevolgen dit dit heeft voor de meest kwetsbaren moeten van meet af aan goed worden gevolgd. Er moet handen en voeten gegeven worden op dit punt. Om dit goed te doen zullen de fracties, WI en partij gezamenlijk een werkgroep instellen die de vinger aan de pols houdt en ons op dit punt nog dit najaar van advies dient.