Gemeente Utrecht

Persbericht

Datum 26 mei 2003

Plannen corporaties leiden niet tot investeringen

G4 wijzen Garantiefonds af

De plannen van woningcorporaties om een Garantiefonds in het leven te roepen, leiden niet tot de gewenste investeringen in de woningbouw. Tot deze conclusie komen de vier grote gemeenten (G4) in een brief aan demissionair minister Kamp van VROM. Volgens de G4 moet het Rijk een daadkrachtig systeem van vermogensverevening tussen de corporaties organiseren.

Door de verslechterende financiële positie van grootstedelijke corporaties neemt de investeringsbereidheid af, terwijl de bouwopgaaf huizenhoog is. "De sector komt er niet uit", aldus de brief. "De corporaties geven vrijwillig geen eigen geld uit handen, noch willen zij bij een collega-corporatie hun hand op houden". Directe vermogensoverdracht tussen corporaties (van " overmaat" naar "ondermaat") is nodig om de nieuwbouw op gang te krijgen, zowel in de stedelijke vernieuwingsgebieden als op de ´uitleglocaties'.

De brief aan demissionair minister Kamp waarin de G4 de noodklok luiden, is verstuurd door de Amsterdamse wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Waterbeheer D.B. Stadig, mede namens de wethouders van Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Bijlage: brief G4 aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Meer informatie:
Pim de Ruiter, hoofd Communicatie Dienst Wonen: 020-552.7138 / 06-553.71453 Jeroen Montauban, communicatieadviseur Dienst Wonen: 020-552.7142

Behandeld ambtenaren dienst Wonen:
Jan-Kees Medik 020-552.7219
Niek Krouwel 020-552.7247

---- --