TNO Arbeid


Rapport Ouderen op de arbeidsmarkt

Ouderen worden steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt. Maar wie denkt dat ze daarom ook welkom zijn op de arbeidsmarkt, komt bedrogen uit. Bedrijven werven niet graag ouderen, en bij reorganisaties en inkrimpingen kijkt men regelmatig juist naar hen. Eenmaal werkloos geworden, is het voor een vijfenveertig-plusser moeilijk om weer aan een baan te komen.

De publicatie 'Zelfstandigheid komt met de jaren', gaat over mensen van vijfenveertig jaar en ouder die het heft in eigen hand hebben genomen. Het zijn senioren die voor de tweede keer hebben deelgenomen aan een TNO-onderzoek naar zelfstandige ondernemers zonder personeel. De auteurs gaan in op wie die ondernemers zijn en waar u hen vindt, om hoeveel mannen en vrouwen het gaat en welke veranderingen er sinds de eerste meting hebben plaatsgevonden. Heeft de zelfstandigheid voldaan aan de verwachtingen, is de omzet gegroeid en met de omzet het inkomen? Welke rol is weggelegd voor de sociale zekerheid, en hoe zwaar weegt de administratieve rompslomp? Hoe gaat men om met tegenslagen en op welke voorzieningen kan men terugvallen? En ten slotte, denkt men aan stoppen?

Het op latere leeftijd starten van een onderneming is een succesverhaal, zij het met kanttekeningen. De sociale zekerheid is een hete aardappel en aan de behoefte aan toegankelijke en op maat gesneden informatie, advies en coaching is nog niet voldaan.

Deze uitgave is interessant voor beleidsmakers en onderzoekers, in het bijzonder op het terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid, ouderen en stimulering ondernemerschap. De uitgave is echter met name bedoeld voor de seniorondernemer zelf, en voor degene die er aan denkt de stap te wagen.

'Zelfstandigheid komt met de jaren', auteurs A. Korver, S. Lagerveld, J. Minderhoud, ISBN 90-6743-994-0, is een uitgave van TNO Arbeid en kost EUR 19, exclusief btw. Het rapport is te bestellen bij TNO Arbeid, Hoofddorp, fax 023 554 93 94, receptie@arbeid.tno.nl.

Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/nieuws/20030526.html

info@arbeid.tno.nl
www.arbeid.tno.nl