AMGEN

PERSBERICHT

Preventie infecties bij chemotherapie steeds beter

Breda, 26 mei 2003 - Chemotherapie veroorzaakt bij patiënten boven de 65 jaar vaker bijwerkingen dan bij jongeren. Zo is een tekort aan het aantal witte bloedcellen als gevolg van chemotherapie, een bekend verschijnsel bij patiënten met kanker. Bij een te laag aantal witte bloedcellen, is het lichaam meer vatbaar voor infecties. Terwijl de meeste kankerpatiënten opzien tegen mogelijke bijwerkingen van chemotherapie, zoals haarverlies en misselijkheid, zijn veel patiënten zich niet bewust van het risico op infecties. Met name boven de 65 jaar neemt het risico op infecties als gevolg van chemotherapie toe.

Chemotherapie ter behandeling van kanker vernietigt snelgroeiende cellen in het lichaam. Zowel kankercellen als witte bloedcellen (neutrofielen, de cellen die door het immuunsysteem worden geproduceerd om infecties te bestrijden) groeien snel. De medicatie die wordt gebruikt bij chemotherapie maakt geen onderscheid, waardoor zowel de kankercellen als de 'goede' cellen worden vernietigd. Hierdoor wordt het lichaam vatbaar voor de gevolgen van infecties. Deze infecties vormen een risico voor de patiënt. Infecties betekenen naast het lichamelijke ongemak ook vaak dat de chemotherapie behandeling wordt uitgesteld of dat de dosis wordt verlaagd. Deze maatregelen hebben een negatief effect op het succes van de behandeling en verminderen de kwaliteit van leven.

'Infecties tussen de chemokuren door vormen een bedreiging voor de kans op succes van de behandeling tegen kanker, omdat de chemokuren dan niet altijd in de volledige dosering op tijd gegeven kunnen worden', zegt Prof. dr. H.M. Pinedo, directeur VUMC Cancer Centre Amsterdam. 'Bovendien is het voor de patiënt zeer ingrijpend om naast het gevecht tegen kanker geconfronteerd te worden met infecties waardoor soms zelfs ziekenhuisopname noodzakelijk is. Als er een middel zou zijn waarvan het gebruik gemakkelijker is voor de patiënt, zou dat een grote stap voorwaarts zijn in de bescherming tegen infecties als bijwerking van chemotherapie'.

Eén injectie met Neulasta per chemotherapie cyclus is nu voldoende voor de preventie van infecties als gevolg van chemotherapie. Neulasta is een nieuw, op recept verkrijgbaar geneesmiddel, dat op de markt wordt gebracht door Amgen.
Vóór de introductie van dit nieuwe middel was een dagelijkse injectie gedurende 11 dagen nodig. Nu is er dezelfde bescherming, met slechts één injectie.
Klinische studies bewijzen dat Neulasta het risico op infectie als gevolg van chemotherapie en mogelijke ziekenhuisopname reduceert. Het middel is sinds 2002 beschikbaar in de Verenigde Staten en vanaf mei 2003 op de Nederlandse markt.

2care
Sinds oktober 2002 kunnen artsen, verpleegkundigen en patiënten gebruik maken van een nieuwe landelijke service. Deze nieuwe service van Amgen en Medizorg heet 2care en is gericht op patiënten die de geneesmiddelen van Amgen op het gebied van oncologie en nefrologie gebruiken. Sinds april 2003 verzorgt 2care naast de administratieve afhandeling ook het toedienen van de injecties bij de patiënt aan huis.
Wanneer patiënten deze middelen van Amgen krijgen voorgeschreven kunnen zij gebruikmaken van deze nieuwe service. De injecties worden dan door verpleegkundigen van 2care thuis bij de patiënt toegediend. De injectieservice 2care verzorgt tevens de administratieve afhandeling, de machtiging en het contact met zorgverzekeraar en apotheek.

Amgen
Amgen (Applied Molecular Genetics) is 's werelds grootste onafhankelijke organisatie op het gebied van de biotechnologie/farmacie. Amgen onderzoekt, ontwikkelt, produceert en distribueert humane geneesmiddelen voor toepassingen in diverse medische disciplines. Amgen BV is gevestigd in Breda.

===