Gemeente Groningen

Nieuwe website over toekomst Voortgezet Onderwijs in Groningen Onderwijswethouder Wicher Pattje heeft een website geopend over de toekomst van het voortgezet onderwijs in Groningen. Op www.groningen.nl/onderwijs licht de wethouder de gemeentelijke visie op het voortgezet onderwijs toe. Daarvoor gebruikt hij onder meer videoboodschappen. Daarnaast is er op de site een discussie-forum. Bezoekers kunnen hier hun mening geven over de gemeentelijke onderwijsvisie.
Communicatie rondom 'Een visie om te delen'
De gemeentelijke nota 'Een visie om te delen' is een eerste aanzet om, samen met het onderwijsveld, te komen tot een gezamenlijke toekomstvisie voor het voortgezet onderwijs. De communicatie rondom de gemeentelijke onderwijsvisie is met name gericht op interactie met alle betrokken partijen. Er worden onder meer speciale informatiebijeenkomsten georganiseerd waarin de wethouder van gedachten wisselt met schoolbesturen, docenten, leerlingen, ouders en andere belangstellenden. In zijn videoboodschappen op de gemeentelijke website (www.groningen.nl/onderwijs) doet de wethouder verslag van deze bijeenkomsten. De website bevat bovendien een discussieforum. Hier kunnen geĂŻnteresseerden reageren op verschillende stellingen over de toekomst van het voortgezet onderwijs in Groningen. Daarnaast wordt een mailing verstuurd naar alle betrokken partijen met een samenvatting van de visie en daarbij een antwoordkaart voor reacties en aanvullingen op de visie. Deze samenvatting is ook verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatiecentrum aan de Kreupelstraat en de bibliotheken. De reacties op de nota zullen worden gebruikt voor het verder uitbouwen van de onderwijsvisie. Naar verwachting wordt de definitieve onderwijsvisie na de zomer gepresenteerd. Inhoud van 'Een visie om te delen'
In de nota 'Een visie om te delen' doet de gemeente voorstellen om problemen in het Vmbo, zoals het voortijdig schoolverlaten zonder startkwalificatie, aan te pakken. Ook wordt in de nota de vorming van een 'Junior College' voor leerlingen van 12 tot en met 14 jaar voorgesteld. Het Junior College is gericht op het vergemakkelijken van de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs. Het sluit aan op het succes van de Vensterscholen, met goede zorgstructuren, aandacht voor naschoolse activiteiten en specifieke aandacht voor de leefwereld en mogelijkheden van de leerlingen.