Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-130

Den Haag, 26 mei 2003

Jaarverslag Domeinen 2002: Domeinen in maatschappelijk perspectief

'Domeinen in maatschappelijk perspectief' is het thema van het jaarverslag 2002 van de dienst Domeinen. Daar waar vorig jaar de cijfers centraal stonden, gaat het jaarverslag dit jaar uit van de maatschappelijk toegevoegde waarden van de dienst.

In alle werkzaamheden van Domeinen staat het publieke belang voorop. Anticiperen op maatschappelijke en politieke ontwikkelingen is daarbij belangrijk. Zo werkt Domeinen met de andere partners van de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid (RVR) actief en gestructureerd samen bij planologische ontwikkelingen, zodat rijksbrede doelstellingen beter worden bereikt. In het jaarverslag komt de hiervoor noodzakelijke omslag in het opereren van de overheid aan de orde.

Met het regisseren van de eerste veiling van gebruiksrechten van benzinestations langs rijkswegen droeg Domeinen in 2002 een steentje bij aan het overheidsstreven om marktwerking te vergroten en nieuwkomers een kans te geven. Daarnaast kregen overtollige PC's van het Rijk door Domeinen Roerende Zaken een tweede leven in het onderwijs. In het jaarverslag laten we de laatste schakel in een omvangrijk restauratieproces de revue passeren. Deze door Domeinen opgestarte restauratie zorgde voor het herstellen en waarborgen van de cultuur-historische elementen van Paleispark Het Loo.

Bezittingen en beheer

Het beheersareaal van Domeinen bedroeg op 31 december 2002 1.631.000 ha. Hiervan bestaat het overgrote deel (90%) uit water. Van het totale grondareaal is ruim 100.000 ha in volledig beheer bij Domeinen. Het leeuwendeel van deze gronden (ca. 84.000 ha) heeft een agrarische bestemming en ligt in de IJsselmeerpolders. In vergelijking met 2001 is het areaal afgenomen met 3.000 ha. Deze afname wordt veroorzaakt door een beheersoverdracht aan Staatsbosbeheer, twee verkopen aan Rijkswaterstaat en niet onder de verkoopstop vallende verkochte landbouwgronden.

Ontvangsten onroerende zaken

De ontvangsten van verkochte gronden met een niet-agrarische bestemming laten een daling zien ten opzichte van 2001 naar 51 miljoen euro in 2002. Dit wordt met name veroorzaakt door lagere opbrengsten uit de verkoop van landbouwgronden met niet-agrarische bestemming en het niet doorgaan van aankopen voor uitbreiding door gemeenten in de provincie Flevoland en lagere opbrengsten uit de verkoop van Defensie-objecten.

De in 2002 gerealiseerde ontvangsten uit de exploitatie van Domeinen (ingebruikgevingen) bedroegen

¤ 97 miljoen.

De overige ontvangsten van Domeinen Onroerende Zaken zijn ten opzichte van 2001 gestegen met 12 miljoen euro tot ¤ 52 miljoen. De totale Onroerende Zaken opbrengsten bedroegen ¤ 226 miljoen.

Ontvangsten roerende zaken

De opbrengsten uit verkopen bij Domeinen Roerende Zaken zijn met name door een kleiner aanbod van Defensiegoederen ten opzichte van 2001 met 45% afgenomen. De totale Roerende Zaken opbrengsten bedroegen in 2002 ¤ 42 miljoen.

Uitgaven

De in 2002 gerealiseerde uitgaven van Domeinen bedroegen ¤ 90 miljoen. De apparaatuitgaven

(personeel en materieel) bedroegen ¤ 39 miljoen. Het grootste deel van de uitgaven betrof incidentele uitgaven voor de invoering van een nieuw automatiseringssysteem en uitgaven voor huisvesting, waaronder de ingebruikneming van de nieuwe regio-eenheid Veldhoven.

Organisatie

Domeinen bestaat uit een centrale directie in Den Haag, vier regionale directies Onroerende Zaken (OZ) en een directie Roerende Zaken (RZ). Daarnaast is het Staatsdomein bij Het Loo in volledig beheer bij Domeinen. De vier regionale directies OZ houden zich bezig met het beheer en de verkoop van onroerende zaken binnen hun beheersgebied. Onder de directie RZ, met het hele land als werkgebied, vallen vijf regio-eenheden waar overtollige en in beslag genomen goederen worden opgeslagen en verkocht. Bij Domeinen werken 342 medewerkers.

Het jaarverslag 2002 is verkrijgbaar bij de Centrale Directie Voorlichting van het Ministerie van Financiën, telefoon: 070-342 75 40.

Internet: www.minfin.nl/domeinen