STADSTOEZICHT

Nieuwe beroepsopleiding parkeercontroleur bij Stadstoezicht

Stadstoezicht professionaliseert beroepsopleiding parkeercontroleur

De dienst Stadstoezicht van de gemeente Amsterdam heeft een vernieuwde beroepsopleiding voor parkeercontroleurs. De opleiding bestaat uit modules waarbij leerlingen zowel theoretische kennis vergaren als praktische ervaring opdoen tijdens het werk. Daarmee wordt een volledig vakgerichte opleiding op mbo-niveau voor deze beroepsgroep aangeboden. Ter afsluiting vindt een theorie-examen en een proeve van bekwaamheid plaats. Om daaraan deel te kunnen nemen moeten alle modules met goed gevolg zijn afgelegd. Met de vernieuwde opleiding tot parkeercontroleur verwacht Stadstoezicht de kwaliteit van de dienstverlening aan het publiek en opdrachtgevers te verbeteren.

Vanaf 12 mei volgt de eerste groep van dertien kandidaten de beroepsopleiding voor parkeercontroleurs. Anders dan bij de voorgaande praktijk waarbij men direct in een district aan de slag ging binnen een team, beginnen de aspirant controleurs met een klassikale introductie van een week. Daarna blijven de nieuwe parkeercontroleurs gedurende het opleidingstraject van twaalf maanden als groep de scholing volgen. Daarbij is iedere 'leerling' gekoppeld aan een coach. Dat zijn ervaren en flexibele parkeercontroleurs. Zij gaan voor de praktijkervaring met de nieuwe collega's als koppel de straat op zodat continuïteit in het leerproces ontstaat. Naast deze directe vorm van begeleiding stimuleren zij hun pupillen bij de theorielessen.

Breder perspectief
De beroepsopleiding is door Ruisendaal Management BV ontwikkeld in samenspraak met Opleidingen van Stadstoezicht. Specifieke onderwerpen zoals rechts- en wetskennis, zakelijke communicatie en publieksgericht werken komen aan bod. Om het beroep in een breder perspectief te plaatsen, wordt nu bovendien informatie gegeven over de inrichting van het staats- en stadsbestuur en de verschillende vormen van bedrijfsorganisaties. Vanzelfsprekend krijgen de cursisten de naleving van concrete werkinstructies en het uitwerken van naheffingsaanslagen bijgebracht. Ook leren de cursisten om te gaan met apparaten als portofoons en handterminals. Gangbare elementen zoals de ongevallen instructie, reanimatie en omgaan met agressie, maken ook deel uit van het opleidingspakket. Nieuw daarbij is dat incidenten volgens een gemeentelijke standaard vastgelegd worden.

Met het oog op een leefbare stad
De dienst Stadstoezicht is een onderdeel van de gemeente Amsterdam en hanteert als motto 'Met het oog op een leefbare stad'. Stadstoezicht wil een actieve bijdrage leveren aan een veiliger en schoner Amsterdam. De dienst kent drie werkterreinen: toezicht openbare ruimte, uitvoering van het betaald parkeren op straat en handhaving leefmilieu. Stadstoezicht verricht de werkzaamheden in opdracht van zijn opdrachtgevers. Dit zijn onder andere de stadsdelen en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB).

Noot aan de redactie (