Gemeente Amsterdam

Virtueel loket maakt inburgering makkelijk
26 mei 2003 - Herbert Raat

Tijdens een bijeenkomst vandaag (maandag 26 mei) heeft de wethouder Diversiteit, Rob Oudkerk, twee nieuwe middelen gepresenteerd die de inburgering van migranten moeten bevorderen: het Welkomstboek voor nieuwkomers en het Virtueel Inburgeringsloket voor migranten.

In het Welkomstboek voor nieuwkomers staat informatie over het door de nieuwkomer te volgen inburgeringstraject en praktische informatie over hun rechten en plichten, over gemeentelijke diensten, maatschappelijke instellingen, huisvesting, werk en onderwijs.

Het andere middel, het Virtueel Inburgeringsloket voor migranten, is een loket in de vorm van een multimediale computermet een aanraakscherm. De gemeente Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die met het Virtuele Inburgeringsloket van start is gegaan. Andere gemeenten zullen binnenkort dit voorbeeld volgen. Voor Amsterdam betreft het een experiment van mei tot en met oktober 2003. Momenteel zijn er al loketten bij het Register Amsterdam, Stadsdeelkantoor Zeeburg, Vluchtelingenwerk Amsterdam, Bibliotheek Mercatorplein en bij het ROC afdeling Inburgeringonderzoek. Migranten kunnen via het loket op een gemakkelijke manier informatie krijgen over bijvoorbeeld de Amsterdamse samenleving, Nederlandse cultuur en een aantal praktische zaken. Ook is in het loket alle informatie uit het Welkomstboek voor nieuwkomers terug te vinden. De informatie van het loket richt zich met name op het verkrijgen van werk en opleiding door de migrant.

Deze twee nieuwe middelen zijn er op gericht migranten wegwijs te maken in de Amsterdamse samenleving en dan met name op economisch en maatschappelijk gebied.
De gemeente Amsterdam vindt dat er zoveel mogelijk middelen moeten worden gebruikt om er voor te zorgen dat de inburgering van de grond komt. "Het gebruik van deze middelen maakt de migrant zelfstandiger in de Amsterdamse maatschappij. Het virtuele loket draagt daartoe nog eens extra bij door zich te richten op het krijgen van werk. Werken bevordert namelijk de deelname aan de Nederlandse maatschappij en aan het functioneren in sociale structuren en daarmee uiteindelijk aan het inburgeren", aldus wethouder Oudkerk.

Pb-074