Gemeente Helden

Euroga Noordervaart fietsroute door Beringe en Koningslust Sinds enkele jaren werken de regio Noord- en Midden-Limburg en de Duitse regio Düsseldorf-Mittler Niederrhein samen, om het project Euroga 2002 plus te realiseren. Het project wil deze gebieden als een samenhangende Europese regio presenteren aan haar ruim 2.5 miljoen inwoners en aan haar bezoekers. Daarbij zijn ontwikkelingen in gang gezet en gestimuleerd, die de kwaliteit van het leven (wonen, werken en recreëren) duurzaam versterken. Euroga legt daarbij een relatie tussen ecologie, economie en cultuur en laat zien hoe de mens in het land tussen Maas en Rijn heeft geleefd, en hoe hij het land heeft gebruikt, gevormd en heeft ingericht. Na de oprichting van de stichting Euroga 2002 plus, zijn aan Limburgse zijde ruim twintig projecten voor Euroga geselecteerd.

Noordervaart-route
Eén van de vijf speerprojecten van Euroga is de realisatie van een grensoverschrijdende fietsroute tussen het Duitse Neuss en Nederweert, waarmee een groot gedeelte van de onvoltooide Noordervaart landschappelijk herkenbaar wordt gemaakt. De Noordervaart is een belangrijk cultuurhistorisch restant uit de Napoleonistische tijd, en was ooit bedoeld als kanaalverbinding tussen de Schelde en de Rijn. Dit Canal du Nord is echter nooit helemaal afgegraven. In een deel van het gebied stroomt de Everlose Beek door het voormalige kanaaltracé. Met de nieuwe 70 km. lange fietsroute worden de sporen van Napoleon op de Noordervaart voor het eerst in de geschiedenis tot leven gebracht. Veertien gemeenten werken samen aan dit bijzondere project, dat als het vlaggenschip van Euroga 2002 plus wordt gezien. Het zijn de gemeenten Neuss, Kaarst, Korschenbroich, Mönchengladbach, Vierssen, Willich, Grefrath, Nettetal en Straelen van Duitse zijde. Aan Nederlandse zijde zijn dit de gemeenten Venlo, Maasbree, Helden, Meijel en Nederweert. Een subsidie van 75.000 van de Provincie Limburg en een subsidie van ruim 1.3 miljoen van de Europese Unie in het kader van het INTEREG III A-programma maken dit Noordervaart-project mogelijk. Ook de deelnemende gemeenten leveren ieder een eigen bijdrage, afhankelijk van de lengte van de route op hun grondgebied. Voor de gemeente Helden is dit 25.000.

Prijsvraag
Aan Duitse zijde is een prijsvraag uitgeschreven over de wijze waarop de Noordervaart in de fietsroute zichtbaar gemaakt kan worden. Het winnend idee omhelst het aanbrengen van een blauwe lijn op het geasfalteerde wegdek, het plaatsen van blauwe palen in het buitengebied, het plaatsen van bijzondere kunstobjecten in het landschap en het plaatsen van zogenaamde markeringsstangen die het tracé van de Noordervaart aangeven. Ook deze markeringsstangen dienen als kunstobject, oftewel als 'landart' zoals de Duitsers het noemen. De fietsroute is voorzien van verschillende start-, rust en informatiepunten en moet uitnodigen om 'en passant' uitstapjes naar mooie en interessante bezienswaardigheden in de regio te ondernemen. Dit wordt ondersteund met aparte folders.

Route door Helden
Aan Nederlandse zijde is ervoor gekozen om géén blauwe lijn aan te brengen op het wegdek, maar om uitsluitend te werken met blauwe bermpalen in het buitengebied en met blauwe lantaarnstrips in de bebouwde kom. Ook legt men geen nieuwe aparte fietsroute aan op of langs het tracé van de onvoltooide Noordervaart. In plaats daarvan brengt men de Noordervaartroute volledig onder in het bestaande fietsroutenetwerk, waarbij het tracé van de Noordervaart zo dicht mogelijk is opgezocht. Vanuit Maasbree betreft het voor de gemeente Helden de route tussen de knooppunten 67-52-12-06 en 20. Het is het buitengebied en de bebouwde kom van Koningslust en Beringe. Daar waar de bestaande fietsknooppuntenroute het Noordervaart-tracé raakt, plaatst men daar waar mogelijk en te zien markeringsstangen om het tracé van de onvoltooide Noordervaart in het landschap goed zichtbaar te maken.

Voorzieningen
Beringe krijgt een start- en informatiepunt, uiteraard nabij het markante punt waar de Noordervaart eindigt. Hier en langs de Noorderbaan worden ook enkele markeringsstangen geplaatst om het verdere Noordervaarttracé zichtbaar te maken. In Koningslust komt bij de bestaande picknickset in het Vlakbroek een rust- en informatiepunt en worden bij de Middenpeelweg nabij het viaduct markeringsstangen geplaatst. Op de route door Koningslust en Beringe plaatst men om de 50 meter blauwe bermpalen langs de wegen in het buitengebied. In de bebouwde kom bevestigt men blauwe strips om de lantaarnpalen. Dit alles is inmiddels besproken met de dorpsraden van Koningslust en Beringe.

Uitvoering
In de zomer van dit jaar worden de markeringsstangen en blauwe palen geplaatst en de lantaarnstrips aangebracht. Op 20 juli volgt de officiële opening van de Noordervaart-route in het Duitse Willich. Dit gebeurt onder andere met een fietstocht die start aan Nederlandse zijde.
Met dit grensoverschrijdende project zet de gemeente Helden en de regio zich meer op de toeristische kaart en profileert men zich wederom als een gebied waar het ook voor de fietsers lekker genieten is.


-