Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Verburg en Buijs over de werving van huisartsen uit Marokko door de gemeente Utrecht (2020309460)

1
Kent u het initiatief van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en de gemeente Utrecht om voor de veelkleurige wijk Kanaleneiland huisartsen te gaan werven in Marokko?

1
Ja.

2
Is hierover met uw ministerie of aanverwante instellingen overleg geweest?

2
Nee.

3
Op grond van welke criteria en regels wordt al dan niet toestemming verleend voor bedoelde werving?

3
De rijksoverheid heeft niet de bevoegdheid deze werving te verbieden.

4
Hoe zult u toezien op het voldoen aan de criteria die gelden voor de vestiging en het uitvoe- ren van de functie van huisarts in Nederland?

4
In het voorstel van het UMCU lijkt sprake te zijn van indiensttreding bij huisartsen. Als er in- derdaad sprake is van indiensttreding, is de Wet arbeid vreemdelingen van toepassing en is een tewerkstellingvergunning (twv) vereist. Het CWI beoordeelt in het kader van de aan- vraag om een tewerkstellingsvergunning onder meer of er voldoende wervingsinspanningen zijn gepleegd in Nederland en de EER en of de arts in het bezit is van een verklaring van vak- bekwaamheid van VWS. Ik zie geen aanleiding om in dit geval af te wijken van de bestaan- de regels ten aanzien van de beoordeling van de vakbekwaamheid van deze buitenslands ge- diplomeerden.

5
Deelt u de opvatting dat het werven van huisartsen in het land van herkomst van veel be- woners van een stadswijk niet structureel bijdraagt aan het oplossen van het huisartsen- tekort?

5
Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik naar het antwoord op vraag 8.

6
Deelt u tevens de opvatting dat het werven van huisartsen in Marokko of een ander thuis- land het proces van integratie van allochtonen kan belemmeren, met het risico van getto- vorming?

2

6
Mij zijn geen gegevens bekend op grond waarvan de causaliteit kan worden aangetoond tus- sen eventuele vestiging van huisartsen van buitenlandse afkomst enerzijds en bevordering van gettovorming anderzijds.

7
Zijn er precedenten van het werven van huisartsen in het land van herkomst? Zo ja, waar en onder welke voorwaarden?

7
Mij zijn geen precedenten bekend.

8
Op welke wijze zult u bijdragen aan het tekort aan huisartsen in een grote stad als Utrecht?

8
Het tekort aan huisartsen en de toenemende vraag aan huisartsen is een landelijk probleem, en vraagt daarom vanuit de verantwoordelijkheid van het Rijk om een landelijke aanpak, in termen van een algehele vernieuwing van de eerstelijnsgezondheidszorg. Daarbij staan de volgende zaken centraal:
· het verbeteren van de samenwerking tussen huisartsen en andere eerstelijnshulpverle- ners;
· het doelmatiger inrichten van ondersteuningsstructuren; · het ondersteunen en stimuleren van (lokaal) ondernemerschap in de zorg; · taakdifferentiatie en taakherschikking.
In de brief aan de Kamer "Zorg in de buurt"/Versterking huisartsenzorg van 31 maart jl, ken- merk CZ/EZ-2354435 worden deze elementen nader uitgewerkt. In het kader van het Grote Stedenbeleid ben of ga ik binnenkort over deze problematiek in overleg met de desbetreffende gemeenten, waaronder Utrecht.

9
Bent u bereid om in overleg met de gemeente Utrecht te komen tot een structurele oplos- sing voor het huisartsentekort in deze gemeente?

9
Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik naar het antwoord op vraag 8.

1 NRC Handelsblad, 24 maart jl.


---- --