Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe folder over zwemmen in open water

26-5-2003
De provinciale zwemwaterfolder is weer verschenen. In de folder zijn negentien zwemplaatsen in open water opgenomen, waar volgens de provincie veilig gezwommen kan worden. Daarnaast geeft de folder ook aanvullende informatie over de zwemplaatsen, bijvoorbeeld hoe ze bereikbaar zijn, wat de waterdiepte is, welke voorzieningen er zijn en of er entree moet worden betaald. De folder is verkrijgbaar bij onder andere VVVs, gemeentehuizen, bibliotheken, recreatieschappen, campings, bungalowparken en jachthavens.

Waterkwaliteit
De waterkwaliteit van de in de folder genoemde zwemplaatsen wordt elke twee weken door de provincie gecontroleerd. Het water wordt regelmatig gecontroleerd omdat de waterkwaliteit snel slechter kan worden door bijvoorbeeld watervogels, algenbloei, een hoge recreatiedruk of extreem warm weer.
Op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden wordt niet alleen de waterkwaliteit bij een zwemplaats beoordeeld maar ook de algemene hygiëne en veiligheid. De provinciale zwemwatertelefoon, (030) 2582158, geeft actuele informatie over de waterkwaliteit. Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk om op internet de gegevens over de zwemplaatsen te bekijken via www.provincie-utrecht.nl. Ten slotte worden de belangrijkste veranderingen via de regionale media en op pagina 725 van Teletekst bekend gemaakt.

Zwemverbod
De provincie heeft op twee plaatsen een zwemverbod gehandhaafd vanwege het risico voor zwemmers of vanwege de slechte waterkwaliteit. Dit geldt voor het recreatieterrein Salmsteke bij de Lek en voor de Nedereindse Plas bij Nieuwegein / IJsselstein.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-2582657 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl