ChristenUnie


Eresaluut aan Gert Schutte Maandag 26 Mei 2003 - 17:20

Maandag 26 mei is in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag door Jeltje van Nieuwenhoven het eerste exemplaar van het boek "Altijd de moeite waard" overhandigd aan Gert Schutte. Gert Schutte was bijna twing jaar lid van de Tweede Kamer namens het GPV, één van de voorlopers van de ChristenUnie. Hoewel zijn fractie tot de kleinste behoorde, was zijn invloed in de Kamer groot.

Zijn inbreng kenmerkte zich door een uitgesproken gereformeerde overtuiging in combinatie met een heldere argumentatie, die met name op juridisch-staatsrechtelijk gebied uitblonk. Hij verwierf met zijn principiële en constructieve opstelling aanzien in het parlement en daarbuiten. Dit kwam tot uitdrukking in herhaalde hoge noteringen bij de verkiezing van 'de politicus van het jaar' en in de typering van Schutte als 'het staatsrechtelijk geweten' van het parlement.

In de bundel "Altijd de moeite waard" schrijven tientallen ministers, Kamerleden, parlementaire journalisten en andere betrokkenen bij zijn werk als Kamerlid over hun ervaringen met Schutte in zijn werk en als persoon:

Carla van Baalen
Bert Bakker
Jan Peter Balkenende
Ria Beckers
Hans Blokland
Ina Brouwer
Janco Cnossen
Leen van Dijke
Hans Dijkstal
Hans Goslinga
Louw de Graaf
L.C. Groen
Loek Hermans
Piet H. de Jong
J. Kamphuis
Wim Kok
Mark Kranenburg
Roel Kuiper
Eimert van Middelkoop
Jeltje van Nieuwenhoven
Ed Nijpels
Bram Peper
Jan Ramakers
Peter Rehwinkel
André Rouvoet
Winnie Sorgdrager
Bart Jan Spruyt
Maria Stoorvogel
Jan te Veldhuis
Kars Veling
Bas van der Vlies
Niek Vogelaar
J.P. de Vries
Jan Westert
Gerrit Zalm

Naast de bijdragen van bovengenoemde personen bevat het boek ook een korte biografie, een interview met Schutte ui 2001 dat eerder is gepubliceerd in het jaarboek parlementaire geschiedenis en de Thorbecke lezing over de gewetensfunctie van het parlement die in 2002 door Schutte is voorgedragen.

Redactie: George Harinck en Michiel Niemeijer
Uitgever: Aspekt
ISBN 90-5911-157-5

Zie ook:

* Boekrecensie: Ethische kwestie bepaalt politiek debat 21e eeuw
---