WERELD NATUUR FONDS

Prins Bernhard onderscheidt algemeen directeur WWF

26 mei 2003

Prins Bernhard reikt natuuronderscheiding uit aan directeur internationaal Wereld Natuur Fonds (WWF)

Zeist/ Soestdijk - Z.K.H. Prins Bernhard heeft op maandag 26 mei 2003 persoonlijk de onderscheiding Commandeur in de Orde van de Gouden Ark uitgereikt aan dr. Claude Martin, algemeen directeur van het internationale Wereld Natuur Fonds (WWF). Dit in navolging van de Gouden Ark-onderscheidingen die op 2 mei jl. zijn uitgereikt. Met deze onderscheiding spreekt de Prins zijn waardering uit voor het uitzonderlijke leiderschap en de toewijding van Claude Martin voor de bescherming van de biodiversiteit op deze aarde.

Dr. Claude Martin is inmiddels ruim 30 jaar verbonden aan het internationale Wereld Natuur Fonds (WWF); sinds 1993 als algemeen directeur van het Internationale Wereld Natuur Fonds te Zwitserland. In die laatste tien jaar heeft Claude Martin de wereldwijde WWF-organisatie geleid door een periode van ongekende groei als het gaat om natuurbeschermingssuccessen, inkomen, toonaangevende samenwerkingsverbanden en geloofwaardigheid. Zijn inspirerende en betrokken leiderschap zullen voor de nog immer groeiende natuurbeschermingsuitdagingen van de 21e eeuw van grote waarde zijn voor zowel het Wereld Natuur Fonds als de partners van WWF.

Claude Martin laat geen kans onbenut om zowel wereldleiders als topmanagers in het internationale bedrijfsleven als de leiders van collega-NGO's aan te spreken op hun medeverantwoordelijkheid voor een wereld waar mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Zoals hij dat ook deed bij de presentatie van het laatste Living Planet Report met de woorden: 'Het feit dat we leven op een aarde met een overvloed aan rijkdommen, maar niet zonder grenzen, biedt wereldleiders een heldere uitdaging. We kunnen de toegang tot natuurlijke hulpbronnen, een betere gezondheid en levensstandaard voor de allerarmsten op deze wereld niet veilig stellen, zonder de zorg voor onze aarde daarbij te betrekken.'

De Orde van de Gouden Ark is in 1971 door Prins Bernhard ingesteld. Onderscheidingen zijn eerder uitgereikt aan onder andere Annette Lanjouw (voor haar inzet voor behoud van de berggorilla), Pieter Winsemius (voor het op de agenda zetten van milieu en natuurbescherming), Ed Nijpels (voor aanzet tot milieubeleid en maken van afspraken over CO-2 reductie en goodwill ambassadeur voor WWF-werk. ), Tom van 't Hof (voor zijn pionierswerk en initiatieven op het gebied van bescherming van onderwaterparken en inzet voor natuurbescherming op de Nederlandse Antillen).

---
Op aanvraag beschikbaar: foto van uitreiking op Paleis Soestdijk via Hans Lebbe, tel. 06-25051084