Ingezonden persbericht

Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

LEZING CRIMINOLOOG FIJNAUT OVER MONDIALE RISICOS VAN GEORGANISEERDE MISDAAD

7e lezing in serie over de mondiale risicomaatschappij en de gevolgen voor het Zuiden

Rotterdam, 23 mei 2003

"Mondiale en lokale risico's van georganiseerde criminaliteit - en hoe die te bestrijden". Dat is de titel van de lezing die topcriminoloog Cyrille Fijnaut op maandag 26 mei aanstaande geeft voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID). De lezing is de zevende in de cyclus "De Mondiale Risicomaatschappij: Gevaren, Risicos en Politiek in een Verweven Wereld". Plaats: Vrije Universiteit, Amsterdam. Aanvang 18.00 uur.

Een risicomaatschappij. Zo beschreef de Duitse socioloog Ulrich Beck de Westerse samenleving in de jaren tachtig: een samenleving gekarakteriseerd door georganiseerde onverantwoordelijkheid waarin de veroorzakers van risicos worden beschermd ten koste van de slachtoffers van diezelfde risicos. Als we de wereld van nu beschouwen als een mondiale risicomaatschappij, wat zijn dan de belangrijkste mondiale risicos van vandaag en morgen? En wat zullen de kwetsbare onderdelen van de mondiale samenleving, met name het Zuiden, daarvan merken? En is er een preventieve en structurele aanpak van deze dreigingen mogelijk?

Die vragen stelt de Nederlandse afdeling van de Society for International Development centraal in de serie: "De Mondiale Risicomaatschappij: Gevaren, Risicos en Politiek in een Verweven Wereld". SID-Nederland nodigt hiervoor vooraanstaande experts uit die deskundig zijn op relevante themas als: duurzame ontwikkeling, vrede en veiligheid, ziektes en epidemiekn, het wereldvoedselvraagstuk, grensoverschrijdende criminaliteit en sociale en economische uitsluiting. Iedere spreker bespreekt actuele risicos en bedreigingen op zijn eigen werkterrein en geeft aan wat dit betekent voor het internationale beleid en de politiek.

Mondiale risico's van grensoverschrijdende criminaliteit

Prof. Fijnaut gaat in zijn lezing in op de risicos van georganiseerde misdaad: een actueel en wijdverbreid fenomeen dat vraagt om zowel (trans)nationale als lokale bestrijding. Georganiseerde criminaliteit onderscheidt zich van andere vormen van misdaad door het gericht gebruik van geweld en corruptie, vooral ten aanzien van overheden. Dit maakt haar juist zo bedreigend voor democratische rechtsstaten, traditionele zowel als nieuwe. Georganiseerde misdaad heeft daarbij niet alleen internationale maar ook steeds heel belangrijke lokale trekken. Maar op welk niveau het zich ook manifesteert, het is altijd ingeweven in een bepaalde maatschappelijke context. Voor een goed begrip moeten dan ook - afhankelijk van de vorm waar-om het gaat - economische, sociale, politieke, demografische en culturele omstandigheden in ogenschouw worden genomen. De bestrijding kan dus niet enkel op transnationale leest worden geschoeid. maar moet vooral ook op lokale voet gebeuren. En die bestrijding kan niet alleen door repressie, maar ook door manie-ren die sporen met haar oorzaken. Dan moet het dus ook gaan om bestuurlijke en economische maatregelen.

Professor Cyrille Fijnaut (1946) is een van Nederlands meest vooraanstaande criminologen en een internationale deskundige op het terrein van de georganiseerde misdaad. Hij speelde een belangrijke rol in de parlementaire enqujte door de Commissie Van Traa naar de georganiseerde criminaliteit in Nederland midden jaren negentig. Fijnaut is hoogleraar rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg en is ook verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven in Belgik. Ook is hij gasthoogleraar aan de Universiteit van New York. Fijnaut begon zijn carrihre eind jaren zestig als politieagent in Tilburg. Hij studeerde daarna criminologie en filosofie aan de KU Leuven en promoveerde op een proefschrift over de politieke geschiedenis van politiestelsels in West-Europa. In de jaren tachtig werd hij raadadviseur op het Ministerie van Justitie en later hoogleraar criminologie en strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1990 werd hij hoogleraar criminologie en strafrecht aan de KU Leuven. Fijnaut legde zich vanaf 1980 toe op onderzoek naar georganiseerde misdaad. In 1995-1996 was hij hoofd van de onderzoeksgroep van de Commissie Van Traa. Momenteel is hij betrokken bij een vergelijkende studie naar georganiseerde misdaad en het beleid daartegen in (de lidstaten van) de Europese Unie.

SID-partners in deze serie zijn de Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit. De serie wordt mogelijk gemaakt door steun van de NCDO en Stichting DOEN.