FNV

Maandag 26 mei
Congress Centre, Praag, Tsjechië. Start van het vierdaagse congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV). Daarbij is ook de FNV aangesloten, samen met 77 andere vakcentrales uit 34 Europese landen. Thema is 'Make Europe work for the people'. Tevens kiest het congres een bijna volledig nieuw dagelijks bestuur. Drie FNV-bestuurders en drie bondsvoorzitters uit Nederland nemen hieraan deel. Meer informatie bij Paulus Plas, telefoon 0031 6 22971859. http://62.212.70.26/click2?lid=10426&m=BuT&s=3Xos

Tijdens deze hele week opnieuw verrassingsacties van het personeel van het Muziektheater. Tijdstip en vorm van de acties worden pas op het laatste moment bekendgemaakt. Ook op donderdag 28 mei, de dag van de première van de opera Euryanthe, zullen er acties zijn. Aanleiding is een CAO-conflict over het inzetten van geld dat al is gereserveerd voor het wegwerken van achterstand in arbeidsvoorwaarden. Meer informatie bij de voorlichter van FNV KIEM, Jan de Geus, telefoon 06 13032245.
http://62.212.70.26/click2?lid=10427&m=BuT&s=3Xos

EVV-congres discussieert over sociaal Europa
De Europese Conventie, die de nieuwe grondwet voor Europa ontwerpt, negeert tot nu toe de aanbevelingen van de Europese werkgroep sociaal beleid. Voorzitter van de Conventie Giscard d'Estaing kan dan ook tijdens het congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), komende week, flink wat kritiek verwachten. Tijdens het congres lanceert de EVV een actie.
FNV-bestuurder Kitty Roozemond, tevens dagelijks bestuurder van de EVV, heeft afgelopen week een brief aan Giscard d'Estaing gestuurd, waarin ze de kritiekpunten aan de orde stelt. "In het concept van de grondwet ontbreken beginselen over gelijkheid en sociale rechtvaardigheid", licht Roozemond toe. "Ook wordt nergens gerept over een sociale markteconomie, de kwaliteit van de arbeid, sociale bescherming of non-discriminatie. Verder staat niets over de rol van de sociale partners en het belang van de dialoog vermeld. Dan vraag je je af waar dit Europa over gaat. Over de munt of over de relatie van de burgers met dit continent?" Roozemond ziet dan ook uit naar een ontmoeting met Giscard d'Estaing, die dinsdag op het congres aanwezig zal zijn.
Het EVV komt onder het motto 'Make Europe work for people' vier dagen bijeen in Praag. Daar wordt tevens gesproken over inspraak van de burgers op de nieuwe grondwet, naar aanleiding van een voorstel van Groen Links, PvdA en D66. Andere thema's zijn stemrecht in het EVV voor gepensioneerden en de topinkomens. Verder wordt een nieuw bestuur gekozen, waarvoor onder meer FNV-beleidsmedewerker Catalene Passchier kandidaat staat. FNV-bestuurders Kitty Roozemond, Lodewijk de Waal en Agnes Jongerius zijn op het congres aanwezig, evenals Henk van der Kolk (FNV Bondgenoten), Guus van Huygevoort (ABVAKABO FNV) en Dick van Haaster (FNV Bouw).