Ingezonden persbericht

Dunya 2003

Sublieme symbiose Mani Dibango met Metropole Orkest

ROTTERDAM, 20030526 -- Het 26e Western Union Dunya Festival op 24 en 25 mei in het park bij de Euromast in Rotterdam kende muzikale hoogtepunten in de optredens van Manu Dibango, Tania Libertad, Esma Redzepova, El Ouali, Omar Sosa en de verrassende groep Cabruêra. In het Poetry Park ontving Apti Bisultanov uit Tsjetsjenië de PAN/NOVIB Free Word Award.

Het geboortedorp van Apti Bisultanov is met de grond gelijkgemaakt. Gedurende de Tsjetseense burgeroorlog heeft Bisultanov vele naasten verloren. Poëzie is zijn uitlaatklep in een verwoest bestaan. Het verzet tegen de Russische overheersing in zijn land heeft zijn onvoorwaardelijke steun. Daardoor is Apti Bislutanov zijn leven niet zeker, maar de dichter wil terug naar eigen land. Enkele vrienden in West-Europa pogen hem hiervan te weerhouden en proberen voor Bisultanov een poëzie-beurs rond te krijgen.

De kracht van het Western Union Dunya Festival is de combinatie van inhoud en vertier. Het Poetry Park leverde ook dit jaar een betekenisvolle, soms beladen, maar zekere ook vrolijke bijdrage aan het het multiculturele festival. Het grootste evenement in zijn soort verliep volgens traditie zonder incidenten. Naar schatting bezochten 275.000 mensen het festival, waarvan 40.000 op zaterdag. Vorig jaar bedroeg het bezoekersaantal 200.000. Het verschil laat zich verklaren door het redelijke weer dat er aanvankelijk dreigend uitzag, met op zaterdag wat motregen, op zondag één bui, maar een fraaie zondagmiddag en-avond.

Er waren meerdere hoogtepunten in het muziekprogramma, die echter allen in de schaduw van de klapper van het festival stonden. Manu Dibango trad zaterdagavond met het voltallige Metropole Orkest op. In een eenmalig project, dat slechts enkele weken voorbereidingstijd had, nam het orkest de Afrikaanse beats en krachtige, directe accenten in Dibango's muziek voor zijn rekening. De onbetwiste ster was Manu Dibango zelf, de rijzige man van 73 jaar die als een levenslustige kwajongen het publiek voor zich won. Dirigent Dick Bakker stond er glimlachend bij, draaide de wat stramme heupen en had zijn vijftigkoppige orkest aan een touwtje. Het concert is door de NPS tv en radio opgenomen en een deel wordt op 29 mei op Nederland 3 uitgezonden (NPSJazz, 23.55 uur; zie ook www.nps.nl/dunya2003).

Met vijftig min één concerten (alleen Intersection was afwezig) had Dunya nr. 26 natuurlijk veel meer te bieden. Enkele hoogtepunten waren de Peruviaanse diva Tania Libertad, met haar heldere, ingetogen maar trefzekere stemgeluid; de intense en viruose Omar Sosa; de Macedonische Roma-koningin Esma Redzepova en de Braziliaanse verrassing Cabruêra. De swingende en visueel sterke groep sleepte het publiek door de enige bui van zondag.



Ingezonden persbericht