EBFRIP

Persbericht Europese Broomindustrie n.a.v. regenwateronderzoek

EBFRIP EUROPEAN BROMINATED FLAME RETARDANT INDUSTRY PANEL

A SECTOR GROUP OF CEFIC WWW.FIRESAFETYINFO.ORG-WWW.EBFRIP.ORG

Brussel, 26 Mei, 2003

Volgens een TNO-MEP onderzoek, dat vandaag door Greenpeace en TNO in Nieuwspoort bekend is gemaakt, zijn broomhoudende brandvertragers niet wijdverspreid aangetroffen in het regenwater in Nederland, Duitsland en België. Broomhoudende brandvertragers worden toegepast in elektronische apparatuur en isolatiemateriaal.

De broomhoudende brandvertrager Deca-BDE komt in de regenwatermonsters niet voor, terwijl de hoeveelheid van de aangetroffen stof HBCD volgens de Europese Unie ruim beneden het niveau van bezorgdheid is. Desondanks rechtvaardigen de resultaten van het onderzoek verdere inspanningen van de industrie om de emissies van broomhoudende brandvertragers te reduceren.

'Het rapport laat zien dat emissies controleerbaar zijn en goed te 'managen', omdat zij gelimiteerd zijn tot een bepaalde locatie gerelateerd aan productie. Vandaag committeren wij ons als industrie aan het verrichten van vervolgonderzoek rond de specifieke locatie en om noodzakelijke acties te ondernemen om luchtemissies aanzienlijk te reduceren. Wij hebben reeds de water- en bodememissies rond deze fabriek in Terneuzen gereduceerd tot meer dan 90%, oftewel tot bijna nul,' zei Lein Tange, voorzitter van het Europese Platform voor de Broomindustrie (EBFRIP).

De industrie heeft reeds een Product Stewardship Programma opgezet dat er op gericht is de productemissies door de gehele bedrijfsketen heen te reduceren, en zo de aanwezigheid van broomhoudende brandvertragers in het milieu drastisch te verlagen.

De conclusies van het onderzoek laten zien dat zorgen rond het milieu hanteerbaar zijn en dat de inspanningen van de industrie om emissies te elimineren opwegen ten opzichte van de dagelijks voordelen met betrekking tot de consumentenbrandveiligheid van producten, zoals televisies. Bijvoorbeeld, het gebruik van broomhoudende brandvertragers brengt met zich mee dat mensen vijftien keer langer de tijd hebben om tijdens een brand te vluchten. Dit is vooral van belang voor ouderen, kinderen en andere kwetsbare groepen in de samenleving.

Iedere dag opnieuw zorgen brandvertragers ervoor dat er vele mensenlevens worden gered. Door het gebruik ervan in consumentenproducten krijgen deze nauwelijks de kans vlam te vatten. Dit brengt met zich mee dat een snelle uitbreiding van een brand, leidend tot een mogelijke 'flash over' (brandexplosie), voorkomen kan worden. In Engeland bestaan in dit verband strenge brandveiligheidseisen. Om hieraan te kunnen voldoen worden in gestoffeerde meubelen brandvertragers gebruikt. Daarom zijn er in dit land tussen 1988 en 2000 meer dan 3000 mensenlevens gered. In andere EU landen bestaan zulke brandveiligheidseisen niet.


---