AVVV

Bezuinigingsmaatregelen haaks op groeiende vraag naar gekwalificeerde verpleegkundigen en verzorgenden

Personeelsstop in zorg slecht signaal

De Algemene Vergadering van Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) maakt zich grote zorgen over het groeiende aantal berichten rond personeelsstops en ontslagen in de zorg. Door de toenemende vergrijzing in Nederland, zijn er in de komende jaren juist meer goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden nodig. In dat licht vindt de AVVV de aangekondigde personeelsstops niet goed voor de aantrekkingskracht van de sector.

Personeelsstop haaks op stijgende vraag naar zorg Zorginstellingen die in financiële problemen komen, proberen steeds vaker te bezuinigen door personeelsstops af te kondigen. Met het oog op de stijgende vraag naar zorg is dit een slechte zaak die getuigt van korte termijndenken, zo meent de AVVV. Door de toenemende vergrijzing zal in de komende jaren de vraag naar zorg verder toenemen. Ook voor het wegwerken van de wachtlijsten is in de komende jaren juist behoefte aan meer gekwalificeerd personeel.

Kwaliteit van zorg onder grote druk
Op dit moment is er in Nederland reeds een structureel personeelstekort van duizenden verpleegkundigen en verzorgenden. Dit tekort heeft er onder meer toe geleid dat de kwaliteit van de zorg de laatste jaren sterk is verschraald. Recente rapporten in de ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg toonden een groeiende kloof aan tussen de vraag naar zorg en het daadwerkelijke aanbod. Deze kloof is onder andere ontstaan doordat er steeds minder wordt gewerkt met goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden. Nu reeds vinden veel beroepsbeoefenaren dat ze onvoldoende tijd en aandacht kunnen besteden aan hun patiënten.

Om de kwaliteit van zorg te verbeteren én om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar goede zorg, is het belangrijk dat de gezondheidszorg zichzelf profileert als een aantrekkelijke sector om te werken, waar gestreefd wordt naar goede patiëntenzorg. Het afkondigen van personeelstops is in dit kader een buitengewoon slecht signaal, meent zowel de AVVV als ook lidorganisatie NU'91, die tevens als CAO-partij betrokken is.

Heldere keuzes noodzakelijk
Op dit moment ontbreekt het in de zorg aan heldere keuzes. Aan de ene kant is het beleid er op gericht om de kwaliteit van zorg te vergroten en de wachtlijsten terug te dringen. Aan de andere kant is er een toenemende druk om verder te bezuinigen, waardoor zowel de kwaliteit van de zorg als de productiviteit verder dreigen af te nemen. De AVVV pleit daarom voor duidelijke keuzes en het stellen van prioriteiten.

Over de AVVV
De Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden is het aanspreekpunt en platform voor de beroepsinhoud van de 400.000 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland. Daarnaast fungeert de AVVV als spreekbuis van de beroepsgroepen. Met 51 aangesloten beroepsorganisaties mag de AVVV zich dé koepel van verzorgenden en verpleegkundigen noemen.
Sinds november 2000 is de AVVV de vaste gesprekspartner van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar het de beroepsinhoud van verzorgenden en verpleegkundigen betreft. Zie ook: www.avvv.nl

Noot,